Kövess minket a Facebook-on is!
 
Magyar English Deutsch
Főldal Honlaptérkép E-mail  
frissítve: 2020-09-09
A  A  A
 

Mindennapi Bajnokaink

Untitled Document 1. Kategória: „Hogyan lettem a Mindennapok Bajnoka”
[Albert Orsolya] [Baksa Mátyás] [Bartalisné Nagy Szilvia] [Bartók Emese] [Ördög Katalin] [Raffai Márk] [Vígné Romsics Beáta]
2. Kategória: „Hogyan tudtam legyőzni a leendő bajnokok körül tornyosuló nehézségeket”
[Fogarasi-Grenczer Andrea] [Gyöngy-Murányi Zsuzsanna] [Lakóné Oláh Anita] [Lohr Mercedes] [Molnárné Bakó Andrea] [Sereg Ingrid] [Dr. Oross Veronika]
3. Kategória: „Hogyan tudtam támogatni a leendő bajnokokat”
[Hibbey Kinga]Bartók Emese

Endre a Budapest Baross utcai klinika, 2004.01.04.-ém született, Gestatiós idő 26. hét, Apgar: 8/9, Születés módja: normál, Születési súly:1160g, Hossz:43cm. A gyermek egy hónapot töltött a PIC osztályon majd a Péterfy S.u. kórházba egy hónapot. 1400g, amikor önállóan szopik. 2100 grammal kerül haza. Rohamosan fejlődik,7-8 hónaposan minden lemaradást behoz! A család \"csodagyereke\":)

Honnan indult - milyen utat járt be mostanáig?

2004.01.03.-án éjjel kezdődtek a fájások. A Péterfy Sándor utcai kórházba tartottunk - Tarnóczy doktor a választott orvos. Ott elláttak, magnéziumot kaptam nagy mennyiségben, de Endrét nem lehetett feltartóztatni. Átszállítottak a Baross utcai Klinikára. Ott többek közt tüdőérlelő injekciót kaptam. 4.-én kora reggel aztán Endre megszületett,mindent úgy csinált mint a nagyok, ügyesen felsírt, picinyke hangján. Aztán gyorsan elvitték, nem is láttam őt. A párom mondta, hogy válságos volt az állapota, nagyon elesett volt a szülés után. Gépi lélegeztetőre volt kapcsolva kb. két napig. Aztán mikor megnézhettem, a könnyeimmel küszködtem, olyan kicsike, soványka volt és lógtak belőle a csövek.
A legnagyobb bánat akkor ért, amikor ott kellett őt hagynom. Naponta vittem neki a lefejt anyatejet, de csak nagyon keveset küldtek le neki gyomorszondán keresztül.
Kék lámpázták a sárgulás miatt és mi mentünk minden nap, bízva a mielőbbi gyarapodásban. Hála Istennek és a gondos ápolónőknek állapota stabil, önállóan lélegzik, lassan de növekszik a súlya. 1100g amikor befeküdhettem mellé a kórházba.
Egy hónap után átszállították a Péterfy kórházba. Bent feküdtem vele, naponta karomba vehettem, dajkálhattam. 1400grammosan önállóan szopizik. 1700gramm amikor kikerül az inkubátorból, kis ágyba. 2100grammal engedték haza őt két hónaposan.
Beutalást kaptunk a Sváb hegyi Állami Gyermekgyógyászatra, korai fejlesztésre. Ott Endit megvizsgálták. Komoly rendellenességet, károsodást nem találtak, ennek ellenére be kellett feküdnünk 2 hétre, ahol el kellett sajátítani bizonyos gyakorlatokat, amiket Endivel kellett percre pontosan naponta elvégezni.
Nem tartottam a módszereiket túlzottan humánusnak, de az ember ilyen helyzetben mindent megtesz, ami az előrejutást szolgálja. Innen is hazakerültünk.
Otthon is naponta kellett tornázni. Semmilyen fejlődési rendellenesség nincs. Nincs elmaradva kortársaitól!
Szemészeti kontrollra kell visszamenni a Péterfy kórházba egy évesen.
Anyatejet kap, néha kis tápszerpótlást, amit nem igazán szeret. 5 hónaposan elkezdődik a fogzás, ennek ellenére már átalussza az éjszakát. 7hónaposan kibújt az első foga, bővül az étrendje. Játszó cumit elhagyja, forgolódik. Folyamatosan fejlődik. 10-12 hónaposan 4 foga van, sok mindent eszik. Áll, ül, kézen fogva megy. Hangokat ad, babanyelven beszél. Sok mindent megért, kimondja első szavát. Puszit ad, cuppant, tudja mit nem szabad-huncutkodik. Könyvbe felismer figurákat. Pohárból iszik, kanállal ismerkedik. Integet, tapsol, halandzsázik. 18 hónaposan egyedül megy, segít öltözni-vetkőzni. 20 hónaposan rakosgat dolgokat, köszön idegeneknek is, barátságos:)

Miben érzi magát "Bajnoknak"?

Endre a család csodagyermeke.(két kisebb testvére van)
Kisgyermekkori évei átlagosan telnek. Jó gyermek az óvodában, jól fejlődik értelmileg és fizikailag egyaránt.
Iskola előtt azt tanácsolják, gyakorolja az egy lábon állást, egyensúly gyakorlatokat. A kerékpározás nem az erőssége, de megtanulja.
Az első osztályt meg kellett szokni, de aztán a felsőbb osztályokban kiválóan teljesít.
Kiemelkedően néptáncol, jó kézügyessége van.
Felvételt kap a nyolc osztályos Aszódi Evangélikus gimnáziumba. Itt is tartja a kitűnő bizonyítványt.
A néptáncot folytatja. Mellette a zeneiskolában heti kétszer tanul zongorát, szolfézst. Drámára is jár, érdekli a zene-tánc-színház. A következő tanévben haladó tánccsoportba kerül itt is kiemelkedik motorikus hallásának köszönhetően.
Önszorgalomból otthon hegedűn tanul játszani. Felismeri, hogy értékesebb ember válik belőle, ha ilyen tudásokkal bír.
Mérhetetlen hálával tartozom a koraszülött mentőknek.
Isten Áldja meg Őket!
Köszönettel:Bartók Emese és családja.
Untitled Document 1. Kategória: „Hogyan lettem a Mindennapok Bajnoka”
[Albert Orsolya] [Baksa Mátyás] [Bartalisné Nagy Szilvia] [Bartók Emese] [Ördög Katalin] [Raffai Márk] [Vígné Romsics Beáta]
2. Kategória: „Hogyan tudtam legyőzni a leendő bajnokok körül tornyosuló nehézségeket”
[Fogarasi-Grenczer Andrea] [Gyöngy-Murányi Zsuzsanna] [Lakóné Oláh Anita] [Lohr Mercedes] [Molnárné Bakó Andrea] [Sereg Ingrid] [Dr. Oross Veronika]
3. Kategória: „Hogyan tudtam támogatni a leendő bajnokokat”
[Hibbey Kinga]
Vissza A lap tetejére
 
   
 
© Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért Készítette: Visualia