Kövess minket a Facebook-on is!
 
Magyar English Deutsch
Főldal Honlaptérkép E-mail  
frissítve: 2020-09-09
A  A  A
 

Mindennapi Bajnokaink

Untitled Document 1. Kategória: „Hogyan lettem a Mindennapok Bajnoka”
[Albert Orsolya] [Baksa Mátyás] [Bartalisné Nagy Szilvia] [Bartók Emese] [Ördög Katalin] [Raffai Márk] [Vígné Romsics Beáta]
2. Kategória: „Hogyan tudtam legyőzni a leendő bajnokok körül tornyosuló nehézségeket”
[Fogarasi-Grenczer Andrea] [Gyöngy-Murányi Zsuzsanna] [Lakóné Oláh Anita] [Lohr Mercedes] [Molnárné Bakó Andrea] [Sereg Ingrid] [Dr. Oross Veronika]
3. Kategória: „Hogyan tudtam támogatni a leendő bajnokokat”
[Hibbey Kinga]Ördög Katalin

Kisfiam 2 hónaposan a Peter Cerny Alapítványnak köszönhetően időben érkezett a László kórházba, ahol azonnal intubálták, amivel megmentették az életét. Akkor 2 hónapos volt, ma 21 éves.
Sok mindenen mentünk keresztül, együtt, közösen.
Intubálás, mindkét lábán gipsz, sín, mert donga lábtartással is született. Mozgáskoordinációs problémáinak a megoldása, először úszással, majd latin tánc versenyszerű sportolásával, majd 8 év kajakozással.
A diszlexia és a diszgráfia érintettséget is leküzdöttünk, heti 6x-i budapesti foglalkozással, amelyben benne volt a dadogás terápia, mert késői beszédindítással, dadogva kezdett beszélni.
Ma egy nagyon jó értékrendű, szorgalmas, céltudatos 21 éves egyetemista fiú, akinek az is célja, hogy megmutassa, hogy milyen hátrányból, hová lehet eljutni.
Most 2 éves az Óbudai egyetemen, gépészmérnöki szakon.

Honnan indult - milyen utat járt be mostanáig?

Kisfiam születése után 2 hónappal került a Váci kórházba, mert nehezen lélegzett. Félelmetes volt. Miután megszúrták a sarkát derült ki, hogy alig van oxigén a vérében, ekkor hívták a Cerny mentőt, amellyel fantasztikus gárda érkezett. Kisfiamat akkor még mosolyogva betették az inkubátorba és azonnal a László kórházba szállították. Ott azonban már nem bírta tovább és összeomlott a keringése, amelyen azonnali intubálással segítettek. 7 napot volt élet-halál között a fiam és naponta 5 percet kaptunk, hogy láthassuk. Ez idő alatt azon voltam, hogy az anyatej megmaradjon. Sikerült! A 7. napon az intubálás után több mint 300 g-ot szopott!! Bent voltunk még 1 hónapot. Az elkövetkező évben többször voltunk kórházban, amikor is kiderült, hogy légcsöve megtört, és úgy született. Ezt kinőtte, kb 3 éves korára.
Az oxigén nélküli állapotnak az lett a következménye, hogy késői beszédindítása volt és akkor is dadogva kezdett el beszélni, a mozgás koordinációját kellett javítani és később kiderült, hogy diszlexia és diszgráfia érintettsége is van. Pici korában 4-5 hónaposan a donga lábtartása miatt sínbe tették a lábát, úgy tanult meg mászni is. :-)
A késői beszéd indítás és a dadogás miatt kerestem egy helyet, ahol foglalkoznak a fiammal. Ez a Gyógypedagógiai Intézet volt Budapesten, ahová 4 évig jártunk először csak heti 3x dadogásterápiára, majd heti 6x - hétfőn 2x - a diszlexia és a diszgráfia érintettség miatt.
A mozgáskoordinációját először úszással, majd versenytánc tanulással, versenyzéssel sikerült tökéletesen a helyére tenni. Utána 8 évig kajakozott. Ma majd 2 m magas, szép tartású, szép járású, fiatalember lett belőle.

Miben érzi magát "Bajnoknak"?

A dadogásterápián sokat beszélgettünk arról, hogy kinek mi a célja. Nekem az volt, hogy egy egészséges értékrendű felnőtt váljék belőle, szeressék a barátai még akkor is, ha a dadogást nem sikerül teljes mértékben legyőzni.
Az első óriási élmény volt, amikor ez a kisfiú az 1 osztályba lépéskor a tanévnyitón sok ember előtt verset mondott mikrofonba!!
Elvégezte az általános iskolát, majd a Boronkay Szakközépiskolában folytatta tanulmányait.
Az 5. évben technikusi tanulmányait kezdte meg, amikor az egyik pedagógus beírta a fiamat - aki 4-es tanuló volt - egy országos versenyre. A fiam nagyon meglepődött és azt kérdezte a tanártól, hogy pont őt, a dadogóst?? Azt mondta - ez a fantasztikus tanár, hogy miért ne? - nincs veszíteni valója.
Több fordulós országos technikusi verseny volt.
Óriási élmény volt, ahogy a fiam kezdett kinyílni, a vizsgáztatók pedig türelemmel hallgatták a fiamat, amelynek az eredménye az lett, hogy bejutott először a 200 indulóból a 20 legjobb versenyző közé, majd a legjobb 3 közé. A fiam a 2 napos rendezvényen, országos 3. helyezést ért el!!!
Ennek a versenynek köszönhetően, ma 2. éves egyetemista az Óbudai egyetemen, gépészmérnöki szakon.
Volt egy beszélgetésünk talán 2 évvel ezelőtt, amikor azt mondta nekem, hogy azért szeretne egyetemre menni, jól keresni és egyszer egy alapítványt csinálni, hogy példaként állhasson az élén és meg tudja mutatni a többi szülőnek, hogy ne adják fel sosem, hiszen az ő anyukája sem adta fel és lám, most itt van. Hát most sem tudom könnyek nélkül leírni ezeket a sorokat.
Untitled Document 1. Kategória: „Hogyan lettem a Mindennapok Bajnoka”
[Albert Orsolya] [Baksa Mátyás] [Bartalisné Nagy Szilvia] [Bartók Emese] [Ördög Katalin] [Raffai Márk] [Vígné Romsics Beáta]
2. Kategória: „Hogyan tudtam legyőzni a leendő bajnokok körül tornyosuló nehézségeket”
[Fogarasi-Grenczer Andrea] [Gyöngy-Murányi Zsuzsanna] [Lakóné Oláh Anita] [Lohr Mercedes] [Molnárné Bakó Andrea] [Sereg Ingrid] [Dr. Oross Veronika]
3. Kategória: „Hogyan tudtam támogatni a leendő bajnokokat”
[Hibbey Kinga]
Vissza A lap tetejére
 
   
 
© Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért Készítette: Visualia