Ilyen volt, ilyen lett

Peter Cerny Alapítvány

Félix

Félix baba 2011. december 16-án született 2670 grammal és 48 cm-rel a SOTE 1. Női Klinikán. 6 napig volt szüksége gépi lélegeztetésre. 12 napos korában vitte át az Peter Cerny alapítvány a Madarász utcába a koraszülött osztályra ahol még 2 hetet volt.
Félix ma 6000g, 62 cm és minden nőt elbűvöl.
Nagyon büszkék vagyunk rá, onnan indultunk, hogy 3 g anyatejet kapott szondán át, majd megtanult cumisüvegből enni és végül 2 hónapos korára megtanult stabilan szopizni.

Lányom időre született 2200 g-mal. Most 4,5 éves és 14 kiló. Át kellett szállítani másik kórházba, mert leesett a vércukra, és ahol született, nem vállalták az infúzió további adását. Nagyon hálásak vagyunk azóta is a kemény és gyors munka melletti kedvességért. Munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Richárd Dominik

Kisfiunk Dominik 2009.09.11.-én született 34.-ik hétre 2600 grammal és 51 centiméterrel. Légzési problémával került egy hétre a PIC osztály “kezei” közé. 8 hónapos koráig “lustálkodott”utánna kezdett el csak forogni és 12 hónapos korában már járt. További fejlődésében semmilyen rendellenesség nem történt! Bölcsödébe kerüléséig még csak megfázása sem volt. Egészséges, szép, erős és okos kisfiú lett belőe.
A második képen 20 hónapos és elérte 11 kilógrammot. Mára már túlnőtte fizikailag és szellemileg is a vele egykorúakat!
Ezútom is megköszönném mégegyszer a P.I.C osztály összes dolgozójának a munkáját!

Mátyás

Matyika 2002. május 24-én született, pont 10 évvel ezelőtt.
Rövid történet:
2002.05.24-én született 26 hétre 760 grammal. 3 hónapig volt PIC osztályon, majd 2 hónapig a gyermekklinika III-as csecsemőosztályán. A koraszülöttsége miatt súlyos tüdő és májbeteg volt, két szívműtéte, két szemműtéte, sérvműtéte volt. Két középsúlyos agyvérzésen esett át. Jelenleg 10 éves, kedves, jó humorú, intelligens és egészséges. Nagyon köszönjük a PIC dolgozók (II. Női Klinika), a III-as Csecsemőosztály (I. sz. Gyermekklinika) és a Cherny Mentősök áldozatkész munkáját! Most ezért (is) lehetünk itt és főleg így, ilyen állapotban!

Emese fia

Kisfiam 26. héten 1160grammal született,kritikus állapota, 2 nap gépi lélegeztetés után javult. Semmilyen rendellenesség, fejlődési zavar nem alakult ki. Ma osztályelső fiú:)
Isten áldja önöket és az értük Dolgozókat!

Bulcsú

Kisfiam 29 hétre született a budapesti Bajcsy Zsilinszky kórházban. A Peter Cerny Alapítványnak köszönhetően (akik már a kiemelésnél is jelen voltak,) gyorsan és problémamentesen került át a Bókay utcai Gyermekklinika Koraszülött Intenzív osztályára, ahonnan 40 napos ápolás után hozhattuk haza. Ma már olyan, mint az összes többi kisfiú a korosztályában.
Köszönjük segítségüket!

Lili, Kata és Nóra

A kislányaim 2006.03.10-én születtek 27. hétre.
Lili 1100grammal 37centivel
Kata 1080grammal 37centivel
Nóra 990grammal 37centivel
a II-es Női Klinikán.

A lányok sokszor utaztak önökkel, a Bókay-ba, a Szív szanatóriumba, Debrecenbe, a szem klinikára és még sorolhatnám.
A lányok közül Lili és Kata III-IV-es fokú agyvérzést kapott és halmozottan fogyatékosak a Nóri agyi infarktuson esett át ami úgy néz ki csak a tanulásra hatott ki nála egyenlőre. J De nekünk nagyon szuper életünk van a három kislánnyal.
Köszönöm önöknek is a segítséget, az ikrek édesanyja.

Bogika

Kedves Alapítvány!
Ezúton is szeretnénk megköszönni segítségüket.
2011. december 30-án vitték a kislányunkat a SOTE II.-ről a Madarászba.
Nagyon kedvesek voltak a munkatársaik!
Az első két kép az átszállítás előtt készült, 1720 g volt akkor Bogika.
Ma már 5,5 kg-os, 4 hónapos nagylányok vagyunk.

Virág

Hármasikreink 2010.01.20-án,28 hétre születtek a SOTE I. sz. klinikáján. Két kislány és egy kisfiú. Az egyik kislány, Borbély Virág 1140 grammal született, 1 naposan harmad fokú agyvérzést kapott, ekkor készült az első kép. Fokozódó kamratágulat miatt kb. 1 hónaposan kellett Debrecenbe szállítani. Először ebben segítettek nekünk önök.Több műtét után majdnem fél évesen vihettük haza. Ekkor még ideiglenes shuntje volt. Elvittük a Margit Kórház Fejlődésneurológiai Osztályára,hogy kivizsgálják,és megkezdhessük a fejlesztéseket,de újabb kamratágulat miatt megint visszaküldték Debrecenbe. Ekkor vettük másodszor igénybe szolgáltatásukat. Ekkor kapta meg végleges shuntjét. Azóta szükség volt egy újabb korrekciós műtétre,de összességében jól van. Mozgásban ugyan jelentősen le van maradva,de vidám figyelmes kislány. A második képen 26 hónapos. A testvérei is jól vannak, reméljük a Pető Intézet munkatársainak köszönhetően hamarosan ő is megteszi első lépéseit! További sok sikert kívánok munkájukhoz!

Attila

Attila 2003.02.12-én született a MáV Kórház szülészetén a 38. héten. Egy fertőzés+éretlen tüdő +tüdőgyulladás miatt két nappal később légzési nehézségek miatt kellett SOS átszállítani a SOTE Klinikájára. Ebben segített a Cerny Alapítvány, akik – köszönhetően a lelkes támogatóknak – olyan mobil inkubátorral érkeztek, amiben azonnal javult Attila légzése a MáV Kórházban találhatóhoz képest! Köszönjük a gyors, szakszerű segítséget a Cerny Alapítványnak és a SOTE PIC osztályán dolgozóknak, amivel segítettek megmenteni gyermekünk életét!
Attila jelenleg 12 éves, kiválóan tanul és versenyszerűen sportol, tehát teljes mértékben sikerült a születéskori problémák után az életben minden téren boldogulnia! 🙂

András

Hálássan szeretném megköszönni amit menyasszonyomért és a fiamért tettek! 2012.05.14-én a Bajcsy korházban császárral születtet meg fiam. Csizmás András 1640 gr és 40 cm! A SOTE I. gyermek klinikára szállították! Nagyon jól van most már nem kap infúziót sem csak EKG-n figyelik. Anyuka jól van lábadozik a Bajcsy korházban!
Hálássan köszönöm az önök gyors és szakszerű segítségét, az ajándék pelenkát és az első fotót!
További sok sikert munkájukhoz és jó egészséget minden kollégájuknak.

Mila Szofi

Igaz mi nem koraszülöttként, hanem oxigénhiányos állapot miatt szorultunk a segítségükre, de hálás szívvel gondolok így is arra a csapatra 🙂 Ha március 9.-én este nincsenek a közelben és nem kezdik meg azonnal a hűtését biztos hogy nem itt tartanánk.. Maguknak is hálás leszek amíg élek.. 🙂 örülnék ha egyszer személyesen is megköszönhetném, azoknak az embereknek akik olyan kedvesek voltak mielőtt elszállították az én Mirámat 🙂 (született: 2011.03.09. 20:50 István Kórház) Születésekor a súlya 3410 gramm volt, ma pedig már több mint 9 kg 🙂 2 hetet töltött a SOTE I. számú gyermekgyógyászati klinikáján a PIC-en. Az orvosok az elején még úgy gondolták, hogy nagyon súlyos oxigénhiányt szenvedett. Hűtötték, lélegeztették, mindenhonnan csövek lógtak belőle… Az 5. naptól kezdve javulni kezdett az állapota 🙂 1 hetesen vehettem először a kezembe.. Leírhatatlanul jó érzés volt! 11 naposan már sokkal jobban volt, de még mindig nem tudtuk hogy mi lesz.. Miután hazaengedtek pár nap elteltével a Margit kórház fejlődés neurológiai osztályán töltöttünk 1 hetet, ahol alaposan kivizsgálták. Szerencsére kóros elváltozást nem találtak, de havonta vissza kellett járnunk kontroll vizsgálatra. 2 hónapos kora óta járunk a biatorbágyi korai fejlesztő központba. Jelenleg heti 3 alkalommal, de mindent megér az hogy látom hogy napról-napra mennyit fejlődik 🙂 1 évesen nemsokban különbözik a kortársaitól.. Sokáig kúszott, már mászik és feláll. 10 hónapos kora óta próbálkozik az állathangok ismétlésével, pár hete pedig már szavakat mond 🙂 Megmutat testrészeket, felismeri az állatokat, ha pedig van hozzá kedve az önálló evéssel is próbálkozik. Igaz vannak kisebb problémák, de később ezek is el fognak tűnni!
Mindenkinek egyet tudok mondani (ezt Mirának is minden nap elmondtam amíg a kórházban volt) “Két szót ismerek, mindig és soha, Kűzdeni Mindig, Feladni Soha!!!!”
Mégegyszer Köszönjük!

Nóri

Nóri 2009 május 8-án született 28-ik héten, 990 grammal az áEK-ban és 9 hét után 2200 gramm elérése után hozhattuk haza. Önökkel 1,5 hetes korában utazott, amikor Botallo-vezeték vizsgálatra a Kardiológiai Intézetbe kellett szállítani, majd vissza.
Ezúton is köszönöm a Cerny Alapítvány részvételét abban, hogy Nóri ma egészséges, boldog 3 éves nagylány.

Ákos

Örömmel teszek eleget a felhívásuknak, és küldök pár képet a kisfiamról ákosról, aki 2001.augusztus.13-án született Budapest XIII.-ik kerületében, 13,13-kor. Ennyi 13 után nagyon szerencsésnek kellett lennie! :-)) 3.750 gr és 60 cm-es egészséges babaként látta a napvilágot, majd kilenc órásan Önök szállították át a SOTE II PIC-re, ahol majdnem két hétig “vendégeskedett” egy baktériumos fertőzés miatt, ami megtámadta a tüdejét. Örök hála és köszönet az áldozatos munkájukért, az odaadásért, amit nap mint nap tanúsítanak, miközben sok-sok kis életet mentenek meg!
Mai napig, ha az egyik mentőjüket látom-hallom szirénázva sietni egy újabb kis beteggel, könnybe lábad a szemem és a szívem gyorsabban ver. és kívánom, hogy akit szállítanak, gyógyuljon meg, mint az én kisfiam, és a szüleinek legyen annyi örömük benne és vele, mint ahogy nekem a kisfiamban. Aki már nem is olyan kicsi, tíz és fél éves, 156 cm magas, 38 kilós és 40-es lábbal “rendelkezik”. :-))) Az inkubátorban is ő volt a “díjbirkózó”, mikor hazavittük, helyére két kisbaba került.
Kívánunk Önöknek kitartást, erőt, hogy az egyre nehezebb körülmények között is tudják ellátni munkájukat, sok szülőnek visszaadva legnagyobb kincsét: gyermeküket.
Isten áldja mindannyiukat!

Mia

Nagyon sok szeretettel küldjük ezt a képet kislányunkról aki 2011.05.21-én született Zalaegerszegen ( a 20. érettségi találkozómon lettem rosszul Hellp szindrómával és Nagykanizsáról a sima mentő Zalaegerszegre vitt, mert ott volt koraszülött osztály) majd két hét múlva elszállították Budapestre a Bókay kórházba (BP-iek vagyunk amúgy, de azt hitték meg kell műteni) az Önök segítségével. Annyira jól sikerült a szállítás, hogy nem tudni, de az orvosok is csak tippelnek a rázkódástól meg az eltelt két héttől de elindult a bélműködése magától és nem volt szükség semmilyen műtéti beavatkozásra. Még 5 hetet voltunk a Bókayban és azóta otthon lakik velünk szép okos és ügyesen fejlődik. Ha meglátjuk a sárga koraszülött mentőt, mindig összeszorul a torkunk ugyan, de egy biztonságos boldog érzés is társul mellé, mert tudjuk a legjobb kezekben vannak ezek a csöppségek!
Nagyon köszönjük a munkájukat!

Zaránd

A mi kis Manókánk 2011.10.29.-én született 44 cm-el és 2020gr-al.
Sajnos nem tudjuk miért “akart” előbb a világra jönni…:( A tüdejének nem volt még ideje megérni ezért lélegeztetni kellett.
Hálás köszönet a Cerny Alapítvány dolgozóinak.
Nem lehet elégszer köszönetet mondani. Köszönet az éLETéRT!:)

Liliána

2005.09.02-án 670 grammal született Liliána a II. sz. Női Klinikán. Másfél hónapot töltött a PIC-en, majd a Peter Cerny Alapítvány segítségével átkerült a Péterfy kórház koraszülött osztályra ahol közel két hónapot töltött el. Mára egy csodaszép, egészséges 6 és fél éves kislány cseperedett belőle, aki ősszel megkezdi az iskolát is. Most 16 kg, szinte alig betegeskedik. A kezdetektől Dévény féle kezelést kapott, majd a korai fejlesztő központba egyéni fejlesztéseken, szenzomotoros tréningen vett rész. Jelenleg alapozó terápiával készülünk az iskolára. Kortársait teljesen utolérte, értelmileg rendben van. Legutóbbi felmérés szerint az IQ-ja átlagon felüli.
Ezúton is köszönjük mindenkinek a segítséget!

Lora

Lora 1200grammal született 28hétre,de a MáV kórház tökéletes ellátásának köszönhetően egy teljesen egészséges gyermek lett belőle!
Büszke vagyok Rá,és a csodálatos édesanyjára,az én lányomra is,aki szintén mindent megtett kislánya fejlődése érdekében.

Gréta

Gréta baba
Született: Budapest 2010. január 5. (37. terhességi hét)
súly: 2,830 kg
hossz: 52 cm

Jelenleg 27 hónapos
súly: 15,6 kg
hossz: 98 cm

A SOTE I. számú Női Klinikájáról a Peter Cerny Alapítvány mentőautója szállította át a Gyermekszív Centrumba. 1 naposan pacemaker beültetésen esett át a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Centrumában. 6 napig volt lélegeztető gépe. 3 hetes korában újabb műtéten esett át. Azóta erős és egészséges, mára már nagyon intelligens és gyorsan tanuló kislány,aki rendkívül mozgékony és eleven.
Ezúton szeretném hálámat kifejezni az Alapítvány dolgozóinak, hiszen ők is hozzájárultak ahhoz, hogy kislányom ma már ilyen egészséges.

Dorka

Dorka az első képe egy napos, a másodikon pedig 20 hónapos. 2010 őszén, teljesen váratlanul született meg a 34. héten, 1460 g-mal, 42 cm-vel. Összesen egy hónapot töltött a koraszülött osztályon, 8 napot a SOTE I-en, ezután került át a Péterfy Sándor utcai kórházba az Önök segítségével. Eleinte nem lehetett tudni, lesz-e később valami baja a koraszületésből, mert már méhen belül sem fejlődött jól, az utolsó hónapban, a 30. héttől nem is nőtt semmit. Nagyon aggódtunk az elején. De ő élni akart, erős baba volt nagyon, még szopizni is megtanult. Kicsit kellett tornáznia, így viszont teljesen rendbejött a mozgása is, amit pedig a Dévényeseknek köszönünk. Szerencsére semmilyen probléma nem maradt vissza a koraszületésből. Mostanra egy vidám, élénk, nagyon ügyesen mozgó, kétszavas “mondatokat” beszélő, nagy motoros, barátságos 20 hónaposunk lett. 🙂 Most 9 kg, és 82 cm.
Önöknek is szívből köszönjük!

Viktória és Veronika

Az ikreim 2010. november 8án születtek a Szent István Kórházban, és az Önök nagyszerű munkájának köszönhetően nagyon hamar átkerültek a Péterfy Kórházba. 35. hétre születtek, Viktória 2560 g, Veronika 1230g volt. Veronika több mint két hónapot töltött a Péterfybe, mire elérte a 2 kg-t. Volt eközben szívritmuszavar, haspuffadás, szóval minden, ami egy ilyen babánál lehetséges. Most 17 hónaposan mindkettő motorozik, csúszdázik, futkos, rajzol, és már mondanak szavakat. Rengeteg öröm van bennük és hála Istennek mindkettő makkegészséges. Legyenek a mi gyermekeink erőadóak minden hasonló helyzetben lévő szülőnek!
Üdvözlettel:
egy hálás család, aki sosem felejti el az Önök nagyszerű munkáját.

Abigél és Anna

Abigel es Anna lanyunk 33. hetre, koraszulottkent erkeztek ebbe a vilagba. Eleg hamar elhagytak az anyameh biztonsagat, mivel rettenetesen kivancsiak voltak erre, a “kinti” vilagra. Iker-iker transzfuzioval szulettek a Sote I. sz. Noi Klinikajan. Abigel 1410, Anna 2150 gramm volt… A ketsegbeeses es a kaosz uralkodott rajtunk, nem pedig a filmekben latott kiegyensulyozott, boldog erzes, hogy megszulettek a gyerkek. Aggodtunk… Volt is miert… Negy hetet voltunk a Sote-n, majd ket hetet a Peterfyben. Cerny-s auto szallitott a ket intezmeny kozott. Teli voltam szorongassal, hogy mi lesz az uton. A kis babaimat az “atlag” edesanyaknal sokkal jobban feltettem. A konnyeimmel kuzdottem s vivodtam… Azonban a kollegak mindezt eszrevettek. Nem munkanak s egynek tekintettek a sok kozul. Vigyaztak a kicsi babakra. Nagyon vigyaztak. Vigasztaltak, hogy az mar nagyon jo, ha atkerulunk egy masik intezetbe. S valoban igy volt. Koszonom a kollegaknak!!! Abika ma 8000 gramm, Panni pedig 8100!!!!!! Egy évesek!!!
Kuldom a kepeket, remelem segitseget es remenyt adva ezzel a hasonlo aggodalmakkal kuzdo szuloknek…
Abigel es Anna édesanyja

Áron és Zalán

2011.01.11-én toxémia miatt sürgősségi császármetszéssel 31. hétre jöttek a világra iker fiaim. Elsőként Zalán 1400gr-41cm, majd 4 perccel később áron 2190gr-44cm. A Sote I. klinika Pic osztályán odaadó figyelemmel, szeretettel gondozták heteken át őket. Először áront, majd egy héttel később Zalánt a Peter Cerny Alapítvány mentőszolgálat munkatársai szállították át a Madarász utcai korházba. Nagyon féltünk az átszállítástól, de a jelenlévő munkatársak kedvessége, figyelmessége viszont megnyugtatott minket, hogy jó kezekben vannak a mi pici babáink. Maholnap már nyolc hónaposak a fiúk, teljesen egészségesek és vidámak, Zalán 6600, áron 7530 gramm súlyúak talán egy kicsit kisebbek mint a többi babák 🙂
Az alapítvány minden munkatársának szeretném utólag is megköszönni a munkájukat.
üdvözlettel:
az ikrek édesanyja

Bence

Az én Fiam 2007 május 22.-én látta meg a nagy Világot! Az öröm nem tartott sokáig mert este 23 órakor állítólag tüdő gyulladást kapott az én Bencém,aki 51 cm-el és 3300 g-al született. Aztán jött a nagy roham,Szent János kórház-Tűzoltó utca-Országos Kardiológiai Intézet… A Botallo vezeték nem záródott el,leállt a szív és tüdő működés,többszöri újra élesztés… stb. Szörnyű érzések,de mindenki biztatott. Rögtön jó kezekbe került még akkor a Tűzoltó utcában volt a Cerny központja és dr.Széll András volt az orvosa a Fiamnak,aki a mai napig a CSAPATOT erősíti:) De 2 hét után már látni lehetett hogy minden rendben lesz,mert a Cerny mindent megtett hogy idén május 22.én az én Bencém egészségesen ünnepelheti a 15. szülinapját!
A mai napig nincs olyan nap hogy ne jutna eszembe az egész kerek történet,minden bánatával és örömével együtt!
Ne aggódjatok kedves Szülők,hisz ez a Csapat már több mint 22 éve hatalmasat alkot nap mint nap!
A hála és a köszönet nem elég!
De mégis örök hála!
Bence édesanyja

Lilla

Lilla 34. hétre született 1660 grammal és 44 cm-rel. Ma már 15 hónapos, 8 kg és 74 cm, nemcsak a lemaradást hozta be, hanem korát meghaladva rengeteg szót ismer, sokat mond is, futkározik és persze imádnivaló.:-)
Lilla édesanyja

Richárd

Kedves PCA-s Szülők!
én amit tanácsolni tudok Nektek, azt tapasztalatból mondom, mivel nekünk is részünk volt ebben az utazásban… Tudom, hogy nagyon nehéz másokból erőt meríteni akármennyire is próbálnak, akarnak segíteni, nyugtatni hozzátartozóink a szavaikkal, ölelésükkel. Nem tud számítani maximum pillanatnyi érzés tőr fel, hogy nem egyedül Ti aggódtok, a gyermekért aki alig, hogy megszületett máris ezt kell megélnie…

Ákos

Kisfiam ákos 2009.március 20.-án született (28 hétre) Gyöngyösön. Onnan vitték őt önök Budapestre a I.sz. Gyermekklinikára. Azóta is óriási szeretettel gondolok az önök áldozatos munkájára. Végtelenül sokat jelentett számomra az a kedvesség, amit megtapasztaltam, abban a számomra iszonyú helyzetben. Az egész családom önöknek küldi az 1%-ot azóta! Másként sajnos nem tudjuk hatalmas köszönetünket kifejezni!
MéG EGYSZER KöSZöNJüK!!!!!
ákos édesanyja

Melinda fia

Kisfiam ákos 2009.március 20.-án született (28 hétre) Gyöngyösön. Onnan vitték őt önök Budapestre a I.sz. Gyermekklinikára. Azóta is óriási szeretettel gondolok az önök áldozatos munkájára. Végtelenül sokat jelentett számomra az a kedvesség, amit megtapasztaltam, abban a számomra iszonyú helyzetben. Az egész családom önöknek küldi az 1%-ot azóta! Másként sajnos nem tudjuk hatalmas köszönetünket kifejezni!
MéG EGYSZER KöSZöNJüK!!!!!
ákos édesanyja

Balázs Viktor

2008.áprilisában utaztunk veletek , a Baross utcai Női I. klinikáról a Péterfy Sándor utcai kórházba :)))
2008 .03.27 -én születtem a 31. héten 1560 grammal, 39 cm.
Picike voltam , hosszú harccal és sok küzdelemmel de mára megnőttem.
4 évesen 104 cm , 16 kg vagyok.
Oviba járok , verset mondok , a nagy tesómtól tanulom a betűket. Mára pont akkora vagyok mint az időre született babák…..sőt….
Küldök nektek képet magamról akkor és most .2008 és 2012 -ben készült képeket.

Márton

2008.áprilisában utaztunk veletek , a Baross utcai Női I. klinikáról a Péterfy Sándor utcai kórházba :)))
2008 .03.27 -én születtem a 31. héten 1560 grammal, 39 cm.
Picike voltam , hosszú harccal és sok küzdelemmel de mára megnőttem.
4 évesen 104 cm , 16 kg vagyok.
Oviba járok , verset mondok , a nagy tesómtól tanulom a betűket. Mára pont akkora vagyok mint az időre született babák…..sőt….
Küldök nektek képet magamról akkor és most .2008 és 2012 -ben készült képeket.

Ikrek

Kislányaim nemsokára 2 évesek lesznek – szerencsére már senki nem mondaná meg róluk, hogy milyen picurik voltak amikor születtek! A 27. hétre születtek 990 grammal, most 21 hónaposak és 9 kg a súlyuk. Teljesen egészségesek, csak egy kicsit kissebbek a kortársaiknál. A nagymozgásaik kicsit lassabbal fejlődtek, de a gyógytornászaik szerint remekül haladnak – pár hét és elég bátorságot gyűjtenek ahhoz, hogy elengedjék a bútorokat és önállóan járjanak. Jókedvűek, kiegyensúlyozottak, igazi kis csibészek!
Az első képen a Cerny mobil inkubátorában vannak – ez az első közös képük, 2 hónaposak voltak mikor a Sote1nőiről átköltöztek a Péterfy “hizlaldájába”. A második kép a hétvégén készült, nyuszimotorozás közben 🙂