Hírarchívum

Peter Cerny Alapítvány

2024. Május

Dr. Kovács Gábor, a Peter Cerny Alapítvány kivonuló neonatológiai mentőorvosa sikeresen megvédte PhD értekezését.

A Prothya Biosoultions Hungary Kft égisze alatt négy Plazma Center közösen egy több hónapos, kiemelt céges társadalmi felelősségvállalási kampányt indított el. A „Kétszeres Remény” akció keretében 2.000.000 Ft adomány gyűlt össze, ezúton is köszönjük!

Nyílt nap

Az idei évben másodjára került megrendezésre Nyílt napunk, ami hála csodálatos látogatóinknak és támogatóinknak, fantasztikusan sikerült ismét!
Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Kiss Péter Balázs színésznek, aki meglátogatott minket kedves családjával, köztük koraszülött kisfiával és a házigazda szerepet is vállalta.
Varga Antóniának és a Zsúrvarázsnak köszönjük a kedves lufiállatokat és a szórakoztató játékokat.
Köszönjük Vágási Szilviának (Mozdulj Változtass) és Zeitler-Pinelli Andreának, akik megmutatták fantasztikus zumba tudásukat és a vállalkozó kedvűek be is állhattak közéjük.
Hálásak vagyunk Gőbölös Krisztinának és Simonfai-Moravszki Enikőnek, akik Disney hercegnőként gyönyörű hangjukkal kápráztattak el mindenkit!
Köszönjük Gönczi Editnek, aki csodás arcfestéseket készített a látogató gyermekeknek és társának Rázsó Juditnak, aki lufit hajtogatott a várakozóknak.
Köszönet illeti kollégáink nagylányait Fruzsit, Lucát, valamint Petra és Alexandra önkéntesünket, akik fáradhatatlanul festették a csillámtetoválásokat, leginkább a Cernyset.
A Crowne Plaza Budapest Szállodának és a Bo18 Hotel Superiornak köszönhetően nem maradtunk étlen és szomjan sem, nem csak nagyon finom, de látványos szendvicsekkel készültek a látogatóknak.
Köszönjük a Herceg Médiának a hangosítást, színpadot, akik nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvény!
Köszönjük az értékes tombola tárgyak felajánlását a Shellnek és a Crowne Plaza Budapest Szállodának!

Köszönjük minden lelkes kollégánknak és családjuknak, akik velünk voltak és segítettek, amiben szükség volt rájuk!

Ultrabalaton

Harmadik alkalommal is sikerrel teljesítette a #FUTaCERNY lelkes futócsapata a 211 kilométeres ultrabalatoni távot. A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat alkalmazottaiból, családtagjaiból és lelkes támogatókból álló csapat a terveknek megfelelően kicsivel több mint 22 óra alatt ért körbe, így a már hagyománynak tekinthető csapatépítő verseny sikeresen zárult. Az idei év különlegessége volt, hogy a törzsgárda mellett a legifjabb generációt is meg tudtuk szólítani, így csapat tagjai között tudhattuk Dr. Lantos Lajos orvos és csapatkapitány, illetve Ifj. Czímer Mihály gépkocsivezető gyermekeit is, ami igazán színessé és élvezetessé tette az amúgy is tökéletes verseny hangulatot.

Gratulálunk a résztvevőknek, a 2025-ös Ultrabalatonon is találkozunk!

2024. Február

TEVE – Digitális esetlaprögzítés 

A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat 2024.02.01-vel beindította a saját fejlesztésű digitális betegdokumentációs rendszerét. Ennek lényege, hogy a korábbi papír alapú esetlap helyett most már kizárólag digitális formában készül el a betegdokumentáció.
A mentőegységek egy táblagépen futó alkalmazásban rögzítik a kivonulás összes adatát. A digitális esetlapon a betegadatok mellett az ellátás és kivonulás összes adata rögzítésre kerül, pl. a vonulás adatai (időpontok, megtett út), az elvégzett beavatkozások, a beadott gyógyszerek, az esetleges légzéstámogatás paraméterei vagy akár a rendelkezésre álló laborvizsgálati eredmények. A bevitelt számos segítő szolgáltatás támogatja (szövegkeresés listában, automatikus szövegkiegészítés, gyógyszerkalkulátor stb.), mely lehetővé teszi a gyorsabb és pontosabb adatbevitelt. A felvihető adatok és a bevitelt segítő szolgáltatások kifejezetten az újszülöttek és koraszülöttek sajátosságaira, illetve az újszülött- és koraszülött mentés specialitásaira vannak kialakítva, lehetővé téve az igen pontos és részletes dokumentálást. Betegátadást követően az esetlapból a rendszer egy titkosított pdf dokumentumot hoz létre, melyhez a beteget átvevő orvos hozzáférést kap, így nincs szükség a dokumentum kinyomtatására. Az ellátások adatai összesíthetőek, és tudományos céllal utólag feldolgozhatóak.
A rendszer úgy lett kialakítva, hogy az adatbevitelhez nincs szükség folyamatos hálózati kapcsolatra, így a kivonulások során a bevitelt az esetleges hálózati hibák nem akadályozzák. A papírmentes dokumentáció mindemellett a fenntarthatóságot is növeli.
A szoftver fejlesztését a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat munkatársai végezték, a táblagépeket pedig a Shell Magyarország adományozta.

2024. Január

Megáll az idő…?
Egy véletlen előkerült, éppen 34 éves, „történelmi” filmhíradó-részlet.
Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum hozzájárulásával.

2023. December

Hungarian Woman and Audi Közösségi Klub 1 millió forinttal támogatta Alapítványunkat

A mentőautóink futását 34 éve biztosító legnagyobb és leghűségesebb sponzorunk a Shell, a koraszülöttek világnapja alkalmából, a vásárlók aznap gyűjtött ClubSmart pontjaival megegyező számú pontot ajánlott fel a koraszülöttmentés ügyére.
Több mint kétmillió pont gyűlt így össze, amiből a legkisebbek újraélesztésének gyakorlását segítő speciális babát vásároltunk az Újszülött-Újraélesztési-Oktatási programunkhoz, amiben az elmúlt 28 év során háromezer szakdolgozónak tudtunk gyakorlási lehetőséget nyújtani, meghirdetett tanfolyamaink során.
Rendszeres oktatásainkon nemcsak a kórházak személyzete szokott részt venni, hanem saját dolgozóink – a nagy napi ellátási rutinjuk ellenére is – évente vesznek részt központi továbbképzésen.
A vásárlók és az anyacég által felajánlott milliós nagyságrendű ajándékpontok így válnak többmillió forintot érő oktatási gyakorlóeszközzé.
Nagyon fontos, hogy aki nem tudott november 17-én adományozni vagy újra szeretne, az a ClubSmart digitális applikációban bármikor felajánlhatja koraszülött-életmentő pontjait!

A cernys gépkocsivezetők önálló csapatépítő tréningje után egy vasárnap sor kerülhetett a kivonuló neonatológiai szakasszisztenseink hasonló programjára is.
Szabadtéri „kincsvadászattal” kezdték a Gellért hegyen. A kincs keresésében mindenki részt vett, sikeresen megtalálták a csokitallérokat, miközben levegőn voltak, mozoghattak és megfeledkezhettek a mindennapi stresszekről, a lelkileg sokszor igen megterhelő esetek terhétől. Ez persze meghozta étvágyukat is, amit finomat ebéddel csillapítottak. A kávézást és beszélgetést követően még egy társasjátékozó klubba is betértek, ahol a közös játék egy kis szellemi felfrissüléssel járt. Az együtt, felhőtlenül eltöltött szép nap feltöltődése bizonyára segítségükre válik a napi feladatok igen magas követelményeinek megfeleléséhez. Egyöntetű véleményük szerint mindenki jól szórakozott és a csapategység szempontjából igen hasznosnak találták az idei alkalmat is.

2023. November

MA VAN A KORASZÜLÖTTEK VILÁGNAPJA!
Ennek alkalmából látogatott el az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Dr. Csató Gábor a Peter Cerny Alapítvány bajtársaihoz és gratulált nekik a koraszülöttmentésben végzett áldozatos munkájukhoz.

2023. Október

A Peter Cerny Alapítvány régi támogatója, a Checksum Kft. a „Business Days 2023” rendezvényen egy kirakós puzzle segítségével 504.000 Ft támogatást nyújtott Alapítványunknak. A rendezvényen mindenki, aki támogatandónak tartotta a Peter Cerny Alapítvány koraszülöttmentési ügyét, feltehetett egy puzzle darabot a táblára, és aláírásával a Checksum Kft-t támogatásra buzdította.

2023. Szeptember

Lelkes követőink összefogása, valamint a koraszülöttmentésért való tevőleges kiállása meghozta gyümölcsét! A NAV értesítése szerint közel 96 millió forintos támogatásban részesültünk az adózók 1%-os felajánlásának jóvoltából. Ez az összeg a Peter Cerny Alapítvány életében a 2. legnagyobb 1%-os felajánlás! A koraszülöttmentési munkánk széleskörű társadalmi elismertségét is jelzi ez hatalmas összefogás. Hálásan köszönjük támogatásukat és az ügyünk minél szélesebb körben való megismertetésért tett erőfeszítéseiket!

Idén is hálásan köszönjük a Shell Hungary zRt.-nek a támogatást! 

A Shell immár 1989 óta kitartó támogatónk, és idén is fantasztikus segítséget kaptunk tőlük koraszülöttmentési munkánkhoz.
Amikor egy esethez riasztanak minket, életbevágó, hogy minél gyorsabban a helyszínre érkezzünk. Ehhez elengedhetetlen, hogy mindig indulásra készen álljunk – ebben segít a Shell 15 millió forint értékű támogatása. A segítségük nélkül nem tudnánk eljutni oda, ahol a legnagyobb szükség van ránk.
A CleenUp környezetbarát technológiát alkalmazó mobil autómosó szolgáltatás pedig lehetővé teszi, hogy járműveink tisztán és biztonságosan működjenek. Így ez a támogatás nem csak a munkánk, de az életmentés minőségét is javítja.
Együtt, a Shell Hungary támogatásával, képesek vagyunk megtenni az extra kilométereket!

2023. Június

Harmincnégy éve, 1989 június 21-én indult el a koraszülöttmentőnk!

Ezt az évfordulót idén is méltó módon – egy csapatépítő tréning keretében – tudtuk megünnepelni a zsámbéki drivingcamp Hungary vezetéstechnikai oktatóközpontjában.

Igazi négyfelvonásos interaktív előadás volt, ami fantasztikus élményt jelentett valamennyi dolgozónknak! A készült videó és a fényképek magukért beszélnek!

Hálásan köszönjük a drivingcamp Hungary valamennyi munkatársának, továbbá a Tortavár cukrászdának, és a Bo18 Hotelnek az ünnepséghez nyújtott önzetlen támogatást, amivel lehetővé tették ezt a felejthetetlen napot!

A Peter Cerny Alapítvány és az ELTE-PPK Affektív Pszichológiai Tanszék együttműködésével kifejlesztett, és az Alapítványi Mentőszolgálatnál immáron 10 éve rutinszerüen használt érzelmi jelenlétű ellátási protokollal szerzett tapasztalatok összefoglalója 2023. május 31-én jelent meg a Lege Artis Medicinae nevű orvosi lapban; annak apropóján, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Interdiszciplináris Fórumán tartott előadásunk kapcsán – mivel az többek érdeklődését is felkeltette – felkérést kaptunk a tapasztalatok összefoglaló jellegű publikálására.
A közlemény szövege ide kattintva olvasható.

2023. május

Hivatalosan is átvehettük a BioTechUSA NN-Ultrabalaton Charity kampány szavazatgyűjtő versenyen elért 1. helyünkért járó támogatást, a BioTechUSA óbudai központjában.
Idén ugyanis a Peter Cerny Alapítvány nyerte a BioTechUSA jótékonysági akciójának szavazási versenyét. Az akcióra Gyöngy-Murányi Zsuzsanna önkéntesünk akadt rá, és tanácsára – noha már késésben voltunk – jelentkeztünk. A hátrányból előny lett, és a sikeresen megkezdett kampányunk segítségével túljutottunk a selejtező szavazáson. Bekerülve a 6 legjobb közé, igen neves versenytársakat kaptunk: a Bethesda Gyermekkórházat, a Zala Vármegyei Kórházat, a Fejér Vármegyei Kórházat, az Országos Kardiológiai Intézetet és a Füredi Szívkórházat. …És ekkor jött a neheze!
A szavazási szabályok szerint minden nap lehetett leadni egy szavazatot, ami azt jelentette, hogy a támogatóinkat arra kellett serkentenünk, hogy 2 hétig minden nap, lankadatlanul gondoljanak ránk és a megmentésre váró koraszülöttekre. Munkatársaink, segítőink, szimpatizánsaink és barátaink éjjel nappal igyekeztek szavazatokat gyűjteni, személyes kapcsolatokon, illetve virtuális szórólapokon keresztül, állandóan fenntartva az érdeklődést. A rengeteg munka és áldozatvállalás végül meghozta gyümölcsét, a szavazóversenyt 20.967 szavazattal megnyertük. Ennek eredményeként 8.280.732 Ft-os támogatásban részesültünk, amiből életmentő eszközöket fogunk vásárolni.
Az adományokat Lévai Bálint, a BioTechUSA vezérigazgatója és társtulajdonosa, valamint Zelcsényi Miklós, az Ultrabalaton főszervezője adta át. Az eseményen Kovács-Nyári Diána színésznő is jelen volt, aki nem csak a versenyen vett részt, de a kezdeményezés nagyköveteként és a kampány arcaként mindenkit adakozásra is buzdított.
Hálásan köszönjük a támogatást a BioTechUSA-cégcsoportnak, az Ultrabalaton futóinak, a szervezőknek, az önkénteseknek és minden támogatónknak, akik szavazataikkal hozzájárultak a Peter Cerny Alapítvány sikeréhez! Bízunk benne, hogy ez az eredmény majd az adó 1%-os felajánlások mértékére is kihat, hiszen számtalan új ismeretlen ismerőst és támogatót szerezhettünk, akik megismerhették munkánkat, és talán meggyőződhettek arról is, hogy érdemes a Peter Cerny Alapítvány számára ajánlani fel az adó 1%-át!

A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat dolgozói rendkívüli stressznek vannak kitéve kivonuló munkájuk során. A koraszülöttek-újszülöttek mentése gyógyítása szenvedéseiknek csökkentése közben olyan nagy lelki és fizikai teher nehezedik rájuk, ami hosszú távon kiégéshez, betegséghez is vezethet. Ezért fontos, hogy fizikai állóképességük rendben legyen, és megfelelő regenerációs lehetőségek is rendelkezésre állhassanak. A közel három és fél évtizedes működésünk alatt számtalan csapatépítő tréninget, kirándulást, kerti partit szerveztünk annak érdekében, hogy legalább időnként csökkenthessük ezt a dolgozóink vállára nehezedő terhet.

Dr. Lantos Lajos kollégánk tavalyi ötlete, hogy csapatként csatlakozzunk az UltraBalaton futóverseny indulóihoz, egy újabb remek regenerációs lehetőséget jelentett a kollégák számára. Ezzel kívántunk élni a már bevált recept szerint. A „#FUTaCERNY” csapatunkat a felkészülés első percétől támogató Szabadi Zoltán önkéntesünktől olyan edzés-módszertani segítséget kaptunk, ami a siker egyik zálogát is jelentette. A csapatunk két motorja – a csapatkapitányi, illetve erőnléti edzői minőségük mellett – természetesen a futók között is példát mutatva teljesítették mindkét évben a távot, szinte „magukkal húzva” a többieket.

A fő- és részállású cernys kollégák mellett már tavaly is nagy szereppel bírtak önkéntes tagjaink a futók között. Örvendetes, hogy az idei megmérettetésen már számos cernys családtag is aktívan részt vett a futásban. Náluk nélkül biztosan nem sikerült volna teljesíteni a távot! A sikerben – mint minden nagy teljesítmény elérésében – itt is nagy szerepet játszott a megfelelő technikai, szervezési háttér biztosítása. A nyugodt és eredményes futás körülményeit biztosítók és az éjszakai szállás lehetőségét felajánló kollégák szerepe is esszenciális volt. Büszkék vagyunk Rájuk!

Több éves hagyomány, hogy a KORE által rendezett játszóházi eseményeken a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat kitelepülő egysége alternatív „mentőzéses” játszási lehetőséget biztosítunk a volt, de ma már szépen cseperedő koraszülötteknek. Az idei alkalommal a gyermekek vizsgálhatták a játék babákat, pelenkázhattak, de legnagyobb slágernek a játék mentőautók bizonyultak. Találkoztunk régi ismerősökkel, olyanokkal is akiket nemrég szállítottunk! Volt olyan család, ahol mind a három kislány koraszülött volt. Érkezett hozzánk olyan nagymama-anyuka-kisgyermek csapat, akik közül az anyuka volt koraszülött. A gyermekek szórakozását és tanulni vágyását biztosító programok mellett a szülők is hasznos, praktikus tanácsokat kaphattak babahordozásból, szoptatási praktikákból, a kutyás segítői lehetőségekről, sőt a korai fejlesztés aktualitásairól. Vendéglátóink nagyon kedvesek voltak, a rendezvény ideje alatt vendégül láttak bennünket étellel és itallal, sőt búcsúzoul több doboz Decu alátétet (a baba és a vákuum matrac közé tehető speciális anyagot) is kaptunk. Földvári Nagy Zsuzsanna elnök asszony továbbá bemutatta nekünk azt a kedves hölgyet, aki önkéntesként köt a koraszülötteknek kiskabátokat, sapkákat és hálózsákokat, amelyekből mi is már nem először kapunk kötött kisruhákat. Hálás köszönet érte!

A „Nyílt napon” a mentőautó-nézésre sereglő volt koraszülött gyermekek és szüleik, testvéreik szórakoztatására több programot is szerveztünk. Ezek egyike volt a Gyöngy-Murányi Zsuzsa önkéntes segítőnk által megálmodott és megszerkesztett színezhető rajzkártya, amit a korábbi alapítványi rajzpályázatra beérkezett gyermekrajzokból állított össze. A jó minőségű nyomdai kivitelezésre azonban nem volt pénzügyi lehetőségünk, ami nélkül az ötlet csak álom maradt volna. A Konica Minolta cég által felajánlott segítséggel viszont megvalósíthattuk ezt az „álmot”, hiszen a rekordgyorsaságú kivitelezésnek hála, a „Nyílt napon” már a gyermekek játszóasztalára kerülhettek a rajzkártyák. Fantasztikus élményt jelentett látni a boldogan színező és játszó gyermekarcokat, és azt is amikor „munkájuk gyümölcsét”, a kiszínezett kártyát, büszkén mutatták meg szüleiknek.

 

Nyílt napunkon több mint 120 érdeklődőnek mutathattuk meg hol és hogyan dolgozunk, milyen apró eszközökre van szükség a koraszülött babák gyógyításához, honnan indul útjára a rózsaszín-kék csíkos mentőautó, sőt, be is ülhetett, aki szeretett volna! A gyermekek kipróbálhatták az arcfestést, csillámtetoválást, színezhettek és egy fantasztikus bűvész (Kőhalmi Ferenc) is elkápráztatta őket műsorával.

Fantasztikus élményt jelentett látni a boldog gyermekarcokat, beszélgetni a hálás szülőkkel és nem utolsó sorban látni a cernys kollégák felhőtlen mosolyát: az „idegenvezetőket”, az információs pultoknál és a mentőkben előadást tartókat, a csillám-és arcfestőket, a „büféseket”, a technikai hátteret biztosítókat és a program operatív irányítóit, és nem utolsósorban a rendezvény lebonyolítását irányítókat Dr. Kőhalmi Ferenc orvos-igazgató helyettest és Lendvai Barnabás menedzser-igazgatót, lelkes rendezői stábjával.

2023. április

Borbély Alexandra színművésznő személyes indíttatásból elfogadta alapítványunk felkérését és a Peter Cerny Alapítvány Nagyköveteként, egyben önkéntes segítőként is, aktívan kapcsolódik be célkitűzéseink megvalósításába, valamint az alapítvány minél szélesebb körű megismertetésébe.

A kivonuló neonatológiai sürgősségi munkával járó pszichés terhelés oldásában – a pszichológiai módszereken túlmenően – komoly stresszoldó hatással bír többek között a megfelelő és kellemes munkahelyi környezet. A mentőszolgálatunk bázisán korábban meglévő, majd egy közműfelújítás kapcsán tönkrement kiskertünk sikeres megújítását tűztük ki célul és elnyertük az Erste Bank „+1 TETT KÖZÖSSÉGI MUNKA” elnevezésű pályázat támogatását.

A bank pénzügyi szerepvállalásával, valamint a „Letétkezelés” munkatársainak tevőleges segítségével sikerült közösen megvalósítanunk a „Kiskert projektben” kitűzött célunkat. Külön örömünkre szolgált, hogy a bank munkatársaiban egy lelkes, a fizikai, szervezési munkától sem visszariadó kis közösségre találtunk.

A Dr. Lantos Lajos kollégánk által irányított projekt megvalósítása bizonyította, hogy két – a maga területén professzionális munkát végző – munkacsoport képes egy számukra kevésbé ismert területen is szépet, maradandót alkotni a háttérintézményeik hathatós támogatásával. Biztosak vagyunk benne, hogy a kialakított új, esztétikus és nyugtató környezetből kivonuló mentőszolgálati dolgozóink pszichés stabilitása tovább fogja emelni a koraszülöttmentési munka hatékonyságát!

2023. március

Elkészült az alapítvány új 1%-os reklámfilmje Kaltenecker Kristóf és a NOVA Produkciós Iroda jóvoltából. A filmben 4 volt koraszülött, illetve betegen született újszülött szerepel. Horváth-Mester Ferenc (Ferkó) 4éves; Gyöngy Benedek (Beni) 10 éves; Stickl Vivien (Vivi) 17éves; és Lakó Bence 26 évesek. Valamennyiükben az a közös, hogy születésük után a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat szállította-mentette őket.

2023. március 24., péntek 18:00 | HírTV

A koraszülöttek túlélése akkor vált nagy arányban realitássá Magyarországon, amikor az első speciálisan felszerelt mentőautót szolgálatba helyezték Budapesten. A Cerny Alapítvány azóta már több ezer apróságot segített át élete első és legnehezebb óráin. A koraszülöttek szállítása ugyanis óriási körültekintést és felkészült csapatot kíván. Az elhivatott csapatot most mi is elkísértük egy útjára.

A Cerny Alapítvány dolgozóiban, legyen az szakasszisztens, orvos vagy mentőtechnikus, elmondásuk szerint az a közös, hogy amit csinálnak, azt szeretettel teszik.
Összesen több mint negyven ember teljesít szolgálatot az Koraszülöttek mentésében, két állandó mentőautóval 24 órás ügyeletben. És nemcsak a fővárosi babákat szállítják.

2023. február

Egy kedves meghívást kaptunk Bernáth Anna Róza szüleitől, a Marczibányi Téri Művelődési Központ „Member of the Soul” című kiállításának megnyitójára 2023.02.24. 17:00-ra. A neonatológiai mentőautónkban 15 évvel ezelőtt utazott a rendkívüli rajztehetséggel megáldott Anna, aki ezen az eseményen mutatta be az elmúlt 2 éves munkáinak válogatását.
Rendkívül megtisztelő volt az a felajánlásuk, hogy az installációban szereplő művésznyomatokat árverésre bocsátják a kiállítás 1 hónapos ideje alatt és az árverésen befolyt összeget többek között a Peter Cerny Alapítványnak ajánlják fel. Ennek aktuális állása ezen a linken látható.
Természetesen ott voltunk és csodálatos élmény volt! Hálásan köszönjük a 15 éves találkozásra szóló meghívást!

Készítettünk fotókat is, amelyekhez a történettel kapcsolatos magyarázatokat is illesztettünk:

"Tisztelt Alapítvány! A rövid történet, amit most megosztok Önökkel, egy sikertörténet, ami az Önök áldozatos, odaadó munkája nélkül nem valósulhatott volna meg. Lányunk megszületésekor, 2007 júniusában, szülés közben komplikáció lépett fel, ezért riasztották a Peter Cerny Alapítványt. Egy hét múlva haza vihettük a lányunkat.”
(A levél eredeti szövegének minimális módosítására betegjogi okok miatt került sor!)

További részlet a kedves invitáló levélből (Édesapa):
„Kislányunk pár óra múlva biztonságban feküdt a Neonatális Intenzív Centrum egyik inkubátorában. Amikor bementem hozzá, és megláttam a kis testét tele söntökkel, szenzorokkal és tapaszokkal, elszorult a szívem. Ő rám nézett, teljesen fókuszált tekintettel, és azt mondta: "Ne félj, papa! Nem lesz semmi baj!"
(A levél eredeti szövegének minimális módosítására betegjogi okok miatt került sor!)

Az ifjú művésznő bemutatkozása:
„Sziasztok! Bernáth Anna Róza vagyok. BAR. 15 éves. 5 éves korom óta tanulok a Budai Rajziskolában. Mióta az eszemet tudom rajzolok. Ez az, ami mozgat, foglalkoztat, vezet a mindennapokban. Ebbe menekülök, ha valami nincs rendben, de akkor is rajzolok, ha teljes egyensúlyban vagyok…”

"Nagyon érdekelnek az emberek, szeretem vizsgálgatni őket miközben utazom a villamoson, sétálok a városban, ülök egy kávézóban. Nézni, ahogy belefeledkeznek saját életükbe. Egy horgas orr, egy göndör tincs, egy folt a fehér blúzon. Minden apróbb részlet képes inspirálni.”

"Van, hogy beugrik egy kép, egy szimbólum, egy különös figura, és egyből készül a megálmodott rajz. A füzetem mindig nálam van, így minden ötlet azonnal papírra kerülhet. Van, hogy egy lendülettel befejezem a képet, de olyan is megesik, hogy hónapokig készül.”

Az ifjú művésznő, és a kiállításon résztvevő, szerencsés munkatársaink: Virág Noémi kivonuló neonatológiai szakasszisztens és Barnafi Ferenc kivonuló neonatológiai mentőgépkocsivezető. És aki a képeket készítette Pintér Fanni kivonuló neonatológai szakasszisztens.

A neonatológiai rohamkocsiban…15 éves időutazás!

Köszönjük, hogy Annával újra találkozhattunk, és megismerhettük 2 éves munkáinak válogatását. Sok sikert és boldogságot kívánunk művészi pályájához!

A kiállításról további képeket Ide kattintva láthat.

Alapítványunk orvosigazgató-helyettese, Dr. Kőhalmi Ferenc, 2023. február 16.-án, a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében tartott előadást, a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálatnál 10 éve működő, és immáron 32.210 transzport során alkalmazott „Érzelmi jelenlétű ellátás” jógyakorlatáról.

Az interdiszciplinaritás jegyében, az ELTE Affektív Pszichológiai Tanszékének vezetőjével, Prof. Dr. Varga Katalinnal 2013-ban kötött együttműködési szerződés keretében közösen kidolgozott ellátási protokoll, a neonatológiai sürgősségi ellátás rendszerébe építette be a modern pszichológia eszköztárának legújabb elemeit, a Resonance Based Medicine (RBM) szemléletének alkalmazásával.

A kritikus állapotú koraszülöttek és beteg újszülöttek transzportja során alkalmazott érzelmi jelenlétű ellátás jógyakorlata alapján kijelenthető, hogy: „Az érzelmi fókuszú ellátás és ennek keretei között alkalmazott pozitív szuggesztív nyelvezet használata – más klinikai területekhez hasonlóan – elengedhetetlen az újszülöttek, a nagy stresszt átélt szülők/családtagok, kollégák és az ellátó csapat tagjainak mentális egészsége érdekében.”

Ezúton is gratulálunk kollégánknak a sikeres előadás megtartásáért.

2023. február MTA Nagyterem
2013. november PCA Bázis

A konferencia programja és az előadás diái a linkekre kattintva olvashatók

2022. december

A Volánbusz és a MOL 1 millió forinttal támogatja a Peter Cerny Alapítványt

A közlemény teljes szövege ide kattintva olvasható

A 2022. évi „Koraszülöttek Világnapja” alkalmából, alapítványunk rajzpályázatot hirdetett két korcsoportban. A „LÁTTATOK-E MÁR RÓZSASZÍN-KÉK CSÍKOS MENTŐAUTÓT?” című kiírásunkban kértük a gyermekeket, hogy rajzolják le hogyan képzelik el a koraszülöttek mentését végző mentőautóinkat, amiben a pici babák mentését, gyógyítását végezzük. Nagy örömet jelentett számunkra a pályázatot övező hatalmas érdeklődés, melyre végül 178 darab gyönyörű alkotás érkezett be! Mindegyik sugározta, hogy mély átéléssel, tiszta szívből készült. Hatalmas örömet jelentett számunkra, hogy több rajzot az Alapítványunk által korábban mentett-szállított, természetesen azóta már megnőtt gyermekek és testvérei készítették. Jóleső visszajelzést jelentett számunkra az is, hogy még iskolai tanórákon és óvodai foglalkozásokon is születtek remekművek! A zsűrizés igen nehéz döntések elé állította alapítványunk munkatársait, illetve valószínűleg a közönségszavazásban résztvevőket is.

A Peter Cerny Alapítvány 2022-es koraszülött világnapi rajzpályázatán, a két korcsoportban, az alábbi végeredmény született:

Az alapítványi zsűri által I. helyezést elért rajz:

4-7 éves kategóriában: Spikó Mira 5 éves

8-12 éves kategóriában: Erdődi Gergely 9 éves

A közönségszavazáson I. helyezést elért rajz:

4-7 éves kategóriában: Egri Róbert 5 éves

8-12 éves kategóriában: Jakab Kira Katalin 8 éves

A zsűri és a közönségszavazat alapján kiválasztott kategória-győztesek, egyenként 25.000 Ft értékű játékvásárlási utalvánnyal kerültek díjazásra, melyre az Erste Bank Hungary Zrt. biztosította a támogatást.

Szívből gratulálunk a nyerteseknek, ugyanakkor minden alkotás egyformán értékes számunkra!

Hálásan köszönjük minden pályázó gyermek munkáját, amellyel nagy örömet szereztek nekünk!

Pénteken, 2022. december 16.-án vettünk búcsút Pákh Tibor úrtól, aki felesége, Edit Asszony végrendeletét teljesítve, 2015-ben, 33MFtot adományozott a Peter Cerny Alapítványnak, egy koraszülött rohamkocsi megvásárlására. A PCA-008-as rendszámú autónkat – a megható előtörténete miatt, kegyeleti okokból – „DÉNES” névre kereszteltük, az adományozó hozzájárulását követően. Pákh úr elbeszéléséből tudtuk meg, hogy gyermekük, Dénes, születése után néhány nappal, azóta is ismeretlen körülmények között halt meg. Sajnos ezután már több gyermekük nem születhetett. Az így elszenvedett perinatális gyász, felesége egész életét végigkísérte, amely csak a végakaratában került lezárásra, az adományozással. A koraszülött rohamkocsink azóta több ezer koraszülött mentését és szállítását végezte Pákh Tibor úr megelégedésére, amelyet az eltelt évek során, ismételt adományozással is kifejezésre juttatott. Pákh úr sugárzó ereje és szeretete mindig nagy hatással volt ránk. Emlékét őrizni fogjuk, hiszen a „DÉNES” mentőautónkra nézve, mindig eszünkbe jut megható történetük. Reméljük, hogy Pákh úr lelke, nehéz életét követően, végre nyugalomra lelhet.
Az örök világosság fényeskedjék néki!

(Az első képen, néhai kollégánk Körmendi Klára köszönti Pákh Tibor urat a mentőautó 2015-ös ünnepélyes átadása során.)

Örömmel tudatjuk, hogy a Peter Cerny Alapítvány részállású kivonuló neonatológiai mentőorvosa, Dr. Dalloul Hicham, sikerrel védte meg PhD értekezését a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában. Tudományos munkája során – egy az alapkutatások közé tartozó témában – rágcsálókon végzett modellkísérleten vizsgálta a D vitaminhiány és annak pótlásának hatásait a szív koszorúereire, valamint az arteria carotisokra. A csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus, valamint gyermekkardiológusi szakvizsgákkal rendelkező, jelenleg főállásban gyermek-háziorvosként dolgozó Dr. Dalloul, a védés során példaértékűen tett tanubizonyságot arról, hogy az alapkutatások és a multidiszciplináris klinikai tudományok hogyan kapcsolódnak össze. (A tézisek itt olvashatók)
Büszkék vagyunk rá, és szívből gratulálunk neki!

2022. október

In memoriam Prof. Dr. Hirsch Tibor

2022. szeptember

Örömmel tudatjuk, hogy Dr. Lantos Lajos kivonuló neonatológiai mentőorvosunk, sikerrel védte meg PhD értekezését a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában, a koraszülöttmentésben, őrzött-szállításban létfontosságú gépi lélegeztetés témakörében. Munkájának konkrét, kézzelfogható eredményeként értékelhető, hogy a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat mindennapi gyakorlatában sikerült bevezetni egy olyan egyedülálló, prospektív adatgyűjtésen és retrospekítv adatelemzéseken alapuló minőségfejlesztési rendszert, amely segítségével a lélegeztetés minősége egyértelműen javíthatóvá vált. (A tézisek itt olvashatók)
Köszönjük lelkes és kitartó munkáját, és szívből gratulálunk neki!

2022. július

A feléledő, és a szolgálat folyamatosságát ismét veszélyeztető Covid kockázat miatt, idén csak szűkkörű jelenléttel, és a home-office-értekezlet nyilvánosságával koszorúzhattuk meg néhai vezetőink – Peter Cerny úr, Prof. Dr. Kiszel János, Dr. Nobilis András, Dr. Fekete Farkas Pál, Prof. Dr. Kontor Elemér, és Dr. Leveles László emléktábláit – akik nélkül a Peter Cerny Alapítvány koraszülöttmentési rendszere nem működhetne folyamatosan, 33 év után is.

A harmadszázad alatt teljesített 90.660 mentési szállítási feladat igazolja, hogy elődeink munkája nem volt hiábavaló. Szellemiségük örökké él Bennünk, erőt adva az újabb és újabb kihívások leküzdéséhez. A megemlékezést az aktuális napi szolgálatvezetőnk, Dr. Liszkay Gábor olvastaIde fel.

A megemlékezés teljes szövegét ide kattintva tudja elolvasni

2021. november

Eredményesen zajlik a KÖZMÉDIA „JÓNAK LENNI JÓ”-2019 AKCIÓ” célkitűzéseinek megvalósítása

Közmédia „Jónak lenni jó – 2019 Akció

2020. január

Gyászjelentés

 

A Cerny család, ezúton is mély fájdalommal közli, hogy a “Peter Cerny Alapítvány” alapítója, a “Magyar Érdemrend Lovagkereszt” kitüntetés tulajdonosa – Peter Cerny úr – hosszú súlyos betegségével folytatott küzdelme, után 2020. január 6.-n 23 óra 45 perckor életének 79.-ik évében csendben elaludt.

Életművedet, emlékedet tisztelettel megőrizzük.
Örökké a szívünkben maradsz.

A gyászszertartás időponti beosztása:
13:00 | Felravatalozás, valamint gyászmise Peterskirche Ternitz-Dunkelstein
(Navigációs cím: Sankt-Peter-Gasse 10, 2630 Ternitz)
ca. 14.30 | Temetés Pfarrfriedhof, St.Valentin-Grafenbach
(Navigációs cím: Kirchengasse 28, 2632 St. Valentin-Landschach)

2020. január

A Cerny család szomorúan tudatja, hogy a Peter Cerny Alapítvány alapítója, Cerny Peter Úr,
2020 Január 6-án 23:45-kor hosszú, türelmesen viselt betegség után elhunyt. Békesség neki.

2020. január

Köszönet

Kedves “tiszteletbeli cernys” Támogatóink!

Ezúton köszönjük mindenkinek azt a sok szeretetet, amit közvetlenül és közvetve kaptunk! A volt koraszülöttek és szüleik kiállását a kamerák elé, a több mint 120ezer telefonhívást, a mesés nagyságrendbe illő pénzbeli és tárgyi felajánlást, amely mögött mind-mind tisztaszívű, a koraszülöttekért aggódó emberek álltak. Köszönjük a volt betegeink és dolgozóink számára a Vidám Színpadon és a Fővárosi Nagycirkuszban számukra biztosított kikapcsolódást, de legfőképpen a Közmédia dolgozóinak példamutató áldozatvállalását, amellyel lehetővé tették, hogy a koraszülöttmentés – gyógyítás ügyét egy ország nyilvánossága megismerhesse. Összefogást indukáló tevékenységük a jövőre nézve további életek megmentésének lehetőségét ágyazta meg az adományokból lehetővé váló programok kiteljesítésével.

2019. november

"Jónak lenni Jó"

“A Közmédia “Jónak lenni Jó” kampány keretében köszönettel fogadjuk támogatásaikat a Peter Cerny Alapítvány 13600 -as adományvonalára, ahol a 04 -es kóddal a koraszülöttmentési feladatainkat tudja segíteni!

Kérjük tárcsázza a 13600 -as számot, majd a hangjelzés után üsse be a 04 -es kódot,
vagy küldje el a 04 -et SMS-ben a 13600 -as számra.

Bankszámlán is támogathatók vagyunk, aminek száma:

BB 10104105-55349700-01000000

A megmentett kisbabák nevében is köszönjük adományát!”

2019. április

Fussunk együtt a koraszülöttekért! Van egy CÉLOM és van egy ÁLMOM!

A CÉLOM, hogy lefutom az UTT111, mind a 111 km-ét 2019. július 6-án.

Készüljünk együtt, én elérem a CÉLOM, Te segítesz megvalósítani az ÁLMOM.

Mi az ÁLMOM?

Szeretnék adományokat gyűjteni a Peter Cerny Alapítvünynak. (http://pca.hu )
Ne aggódj, van még időnk az UTT111-ig.

Mit csinálok én?
Futok! Gyűjtöm a kilométereket! Adományozok! 1km = 100Ft, minden hónap végén az összegyűjtött kilométereket átváltom forintra és elutalom ide:
Peter Cerny Alapítvány
10104105-55349700-01000000

Mit csinálhatsz Te?
Kövess! Fuss! Gyalogolj!
Gyűjtsd a kilométereket! Adományozz! Osztd meg a posztot! Kommentelj! Természetesen utalhatsz bármennyit, bármikor, báhonnan, akár futás nélkül is!

2018. június

Életet mentett a Peter Cerny Alapítvány új, nitrogén monoxidos lélegeztetője. A Shell és vásárlói összefogásának eredményeként év elején megvásárolt lélegeztető egység egy veleszületett rekeszizom fejlődési zavarban szenvedő baba életét mentette meg.

A 2600 grammos újszülött tüdeje nem fejlődött ki, az új kiegészítő egységnek köszönhetően azonban még a születés helyén sikerült stabilizálni az állapotát. Ezután a babát átszállították a klinikai központba, ahol néhány óra múlva már meg is tudták operálni.
Ezzel az újszülöttek szállítása alatt is alkalmazható lehetőséggel egy 20 éves hiány pótlását és évente 10-15 hasonló állapotú újszülött életben tartását sikerült biztosítani.

Hálás köszönet a Shell Hungary és vásárlói önzetlen támogatásáért!

2017. június

Korszerű betegellenőrző készülék

Korszerű betegellenőrző készülékkel és a hozzávalókkal segítette koraszülöttmentő munkánkat az Országos Mosolyért Alapítvány!

Hálásan köszönjük az összes támogatónak, aki hozzájárult a monitor beszerzéséhez.

2017. június

Székelyudvarhelyi mentési konferencia

A 20. évfordulóhoz érkezett székelyudvarhelyi mentési konferencián elismerő emlékéremben és díszoklevélben részesült a Peter Cerny Alapítvány.

Nagyon büszkék vagyunk rá, és örömmel segítettünk, amiben tudtunk. Ígérjük, folytatjuk.

2017. február

Korszerű lélegeztetőgép

A Budapest Lízing Zrt, a Fővárosi Önkormányzat és a Segítsüti Alapítvány összefogásával és támogatásával sikerült beszerezni egy igen korszerű lélegeztetőgépet, mellyel továbbra is a legmagasabb szakmai színvonalon tudjuk végezni a koraszülöttmentést.

Köszönjük az önzetlen támogatásokat!

2016. május

21. Coca-Cola Testébresztő Női Futógála

Május 22-én, vasárnap a hölgyeké a Városliget! Fuss a 21. Coca-Cola Testébresztő Női Futógálán, ahol, ha épp nem futsz, akkor is lesz mozogni való: a nagyszínpadon idén is 30 perces ingyenes fitnesz programok várnak.

Mi is kint leszünk és várjuk a Peter Cerny Alapítvány “Mindennapi Bajnokaiért” futó önkénteseket!
A jelvényt, matricát ne felejtsék otthon, de ha nincs, a helyszínen is kaphatnak…

2016. május

A "Szülő Mentő - Lelki Segítő program" keretében meghirdetett "Mindennapi Bajnokaink" pályázat záróközleménye

A Peter Cerny Alapítvány már a koraszülöttmentési tevékenysége kezdetétől nagy figyelmet fordít a szülők lelki támogatására. A közel 20 éves múlttal bíró, az édesanyának az elszállítást megelőzően a helyszínen átadott több mint tízezer fénykép köré felépített, mára már komplex “Szülő Mentő – Lelki Segítő program” a honlapon megtalálható “Ilyen volt – Ilyen lett” oldallal próbálja csökkenteni a túl korán született babák szüleinek lelki megrázkódtatását.

A “Mindennapi Bajnokaink” címmel meghirdetett pályázat kertében olyan hajdani koraszülöttek történeteit várta közhasznú szervezetünk, amelyek példát mutathatnak nemcsak az éppen megszületett koraszülöttek szüleinek, így bátorítva azokat, akik most még esetleg kétségekkel küzdenek a jövőt illetően. Az akcióban egyrészt a szülők segítségével célzottan kerestük a volt koraszülöttek, illetve beteg újszülöttek visszaemlékezéseit: “Hogyan lettem a mindennapok bajnoka?” Másrészt kerestük a koraszülöttek szüleinek és rokonainak saját átélt küzdelmeikre vonatkozó visszaemlékezéseit: “Hogyan tudták legyőzni a leendő bajnokok körül tornyosuló nehézségeket?” Harmadrészt kíváncsiak voltunk a koraszülötteket és családjaikat hajdan támogatók visszaemlékezéseire: “Hogyan tudtam támogatni a leendő bajnokokat?

A Visualia jóvoltából felajánlott szavazói felületre beérkezett valamennyi megható történetre mindösszesen 2002 db szavazat érkezett! Valamennyi pályázat díjazásra került, hiszen az igazi nyertesek igazából azok a szülők, akiknek ezek az erőt adó történetek támogatást fognak nyújtani! Természetesen az ünnepségen is kiemeltük azokat, akik a legtöbb szavazatott kapták. Ők a díjkiosztó során személyesen oszthatták meg történeteiket a hallgatósággal. Hálásan köszönjük nekik a pályázatot és azt a kedvességet is, hogy idejüket nem kímélve, személyesen is megjelentek az ünnepségen! (A KYO VIDEO AGENCY által készített kisfilm megtekinthető a FB-on és a Youtube-on is.)

A Bo33 Hotel jóvoltából megrendezett összejövetelen, a díjak átadásában az esemény védnöke Talmácsi Gábor, MotoGP világbajnok gyorsaságimotor-versenyző segédkezett. Az ünnepélyes díjátadót a Shell Hungary-nek és az Orbico Hungary-nek az örömteli támogatói bejelentése zárta, amely lehetővé teszi, hogy a Peter Cerny Alapítvány mentőautói továbbra is pontosan és biztonságosan eljussanak a rászoruló koraszülöttekhez.

A bensőséges, szeretetteli ünnepséggel méltó befejezést kapott az akció. A “Mindennapi Bajnokaink pályázat” jól szolgálta azt a célt, miszerint a jövőben is tudatosítani kell az érintett családok körében, hogy van lehetőség a koraszülöttként világra jött babáik sikeres, egészséges életet élhessenek. Az “Ilyen volt – Ilyen lett” oldalunkon megtalálható történetek ebben tudnak a továbbiakban is mindenki számára segíteni.

Szemelvények a díjátadó ünnepségen elhangzott néhány gondolat közül:
A díjak kiosztásában az esemény védnöke Talmácsi Gábor, MotoGP világbajnok gyorsaságimotor-versenyző segédkezett, aki a pályázat kapcsán a következőket mondta: “Nagy megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen fontos kezdeményezés mellé állhatok. Gyorsaságimotor-versenyzőként a precizitás mindig is fontos szerepet játszott az életemben, ezért pontosan tisztában vagyok vele, milyen szakmai hozzáértést, elkötelezettséget és kitartást igényel az, hogy a Peter Cerny Alapítvány által üzemeltett koraszülött mentők egy rendkívül összetett gépezet részeként épségben és biztonságban hozzájuttassák a beteg újszülötteket a megfelelő, sok esetben életmentő kezeléshez. Véleményem szerint a mai rendezvénnyel nem csak az élet akadályait sikerrel vevő gyerekeket, hanem az alapítvány munkatársait – a gépkocsivezetőket, orvosokat, nővéreket – valamint a gyerekek szüleit, családtagjait is díjazzuk, hiszen ők is a mindennapok bajnokai, akik nélkül mindez nem valósulhatott volna meg.”

Az ünnepélyes díjátadóval és a sikertörténetek megosztásával nem ért véget az örömteli események sora, mivel a rendezvény az alapítvány támogatóinak, a Shell Hungary-nek, és a Shell kenőanyagok importőrének és forgalmazójának az Orbico Hungary-nek a bejelentésével folytatódott. A Shell Hungary képviseletében Juhász Péter, a Shell kiskereskedelmi üzemeletetési igazgatója ismertette a Peter Cerny Alapítvánnyal való együttműködés kiterjesztését: “A Shell stratégiájának kiemelt célkitűzése, hogy, ahol üzleti tevékenységet végez szaktudásával és erőforrásaival hozzájáruljon a helyi közösségek jólétéhez. Szorosan együttműködünk a helyi szervezetekkel, hogy feltérképezzük azokat a területeket, ahol innovatív technológiáinkat kamatoztatva segíthetünk és felkarolhatunk egy-egy jó ügyet, mint például Magyarországon a koraszülött mentés kérdését. A Shell a kezdetek óta különböző formákban támogatta a Peter Cerny Alapítvány működését, és ma engem ért az a megtiszteltetés, hogy bejelenthetem: a Shell Hungary fedezi a Peter Cerny Alapítvány összes mentőautójának üzemanyagköltségeit az idei év végéig.” – továbbá kiemelte: “A két szervezet megállapodott, hogy a jövőben szorosabban együttműködnek, hogy új lehetőségeket találjanak a koraszülött ellátás támogatására.”

Ez azonban korántsem volt minden, hiszen az alapítvány az üzemanyag-támogatás mellé a teljes évre elegendő kenőanyagot is kapott. A felajánló Orbico Hungary a teljes mennyiséget le is szállította a sajtótájékoztató helyszínére. A vállalatot képviselő Tamás Tamás, a Shell kenőanyagok üzletágvezetője beszédében hozzátette “Az elhivatottság és professzionalizmus, amelyet a Peter Cerny Alapítvány munkájával megtestesít, olyan értékek, amelyeket működése során a Shell és az Orbico is képvisel. Büszkék vagyunk rá, hogy ehhez a munkához mi is hozzátehetjük tudásunkat, lehetővé téve hogy még több koraszülött jusson biztonságban a megfelelő kezeléshez.”

A “Mindennapi Bajnokaink pályázat” néhány kiválasztott személyes története:
Fogarasi-Grenczer Andrea kisfia 26 hétre, 760 grammal sürgősségi császármetszéssel született. “Minden nehézség, betegség és műtét ellenére bíztam abban, hogy gyermekem képes a regenerálódásra és én képes vagyok az érzelmi biztonságának a fenntartására, mert a fejlődéséhez az én szeretetem a legfontosabb. Minden más ehhez csak kiegészítés. Hosszú gyógytornák, fejlesztések, családi támogatások és a feltétel nélküli elfogadásom vezetett el odáig, hogy gyermekem jelenleg 14 éves, nagyon szép, rendkívül szeretetreméltó, környezetét tisztelő emberré váljon. Ez azért olyan nagy teljesítmény, mert nagyon-nagyon mélyről és messziről kellett elindulnia, hogy ugyanoda érkezzen, ahová hasonló korú társai.”

A Budapesti Műszaki Egyetemre járó, Villamosmérnöki Karon most első éves hallgató, Lakó Bence is “Cerny-s gyerek” volt, aki 38. hétre, fenyegető oxigénhiányos állapot és anyai toxémia miatt császármetszéssel született. “Bence első 6 éve nekünk, szülőknek nagy kihívás volt, hisz a sok oxigénhiányos állapot miatt mindig aggódtunk, hogy marad-e vissza valami. De már talán az óvodai nagy csoportban “fellélegezhettünk”, mert azt mondták, hogy ez a kisfiú nagyon rendben van. Az én nagy Fiamban csak nem olyan régen tudatosult, ha nincs a Peter Cerny Alapítvány, akkor ő most nem ülhetne az egyetemi előadásokon. Mi szülők ezt már rég tudtuk! Nekem és az egész Családnak- Ő, a mindennapi bajnokunk!” – mesélte Bence édesanyja, Lakóné Oláh Andrea.

Különösen szívmelengető volt az a történet, amely keretében Hibbey Kinga édesanyját, Dr. Komáromi Margitot, a tatabányai Szent Borbála Kórház PIC vezető főorvosát jelölte “bajnokként” a pályázatban. “Alig emlékszem arra, amikor bevitt először az osztályra. 800 g-os babák, nagyon megérintett. És hogy az ÉN anyukám tesz velük “csodát”. A nagyobb kora-gyerekek és szüleik hangosan előreköszöntek neki a boltban. Mindig csak annyit súgtam neki: “Te mindenkit ismersz…” Aztán ahogy nőttem, egyre jobban láttam a dolgokat. Láttam, hogy ez nem csupán egyszerű “csodatétel” Azt, hogy Anya nem csak gyógyít. Anya segít, szeret, óv, véd. És nemcsak otthon minket, hanem bent a PIC-en is. Nemcsak a babákkal bánik így. A szülőkkel és a lelkükkel is. Egyszóval varázsol. Idézőjel nélkül.” A főorvosnő munkáját egy különdíjjal ismerte el az alapítvány, partnerséget ajánlva a “Szülő Mentő – Lelki Segítő” program “Ilyen volt – Ilyen lett” kezdeményezésének minél szélesebb körű elterjesztéséhez.

2016. május

"Mindennapi Bajnokaink" pályázat eredménye

Összesen 2002 db szavazat érkezett.
Az igazi nyertesek a megszülető babák szülei!

Akik a legtöbb szavazatot kapták:
– Víghné Romsics Beáta, Albert Orsolya, Raffa Márk
– Gyöngy-Murányi Zsusanna, Lakóné Oláh Anita, Molnárné Bakó Andrea
– Hibbey Kinga

HÁLÁS KÖSZÖNET VALAMENNYI PLYÁZÓNAK!

2016. április

Felhívás! A Peter Cerny Alapítvány pályázatot hirdet "Mindennapi Bajnokaink" címmel!

A “Mindennapi Bajnokaink” program legfőbb célja, hogy az érintett családok – barátok – támogatók körében tudatosítsuk, hogy a koraszülöttként vagy beteg újszülöttként világra jött babák számára is fennáll a lehetőség a későbbi sikeres, egészséges életre!

Szeretnénk jó példákkal bátorítást adni azoknak a most még esetleg kétségekkel küzdő szülőknek, akiknek koraszülött gyermekei az elmúlt években akár a koraszülött mentésben, akár intenzív újszülött ellátásban részesültek.
A pályázat keretében olyan, a korábbiakban akár a Peter Cerny Alapítvány koraszülött mentésére, akár a magyarországi koraszülött ellátásban rászorultként ápolt gyermekeket, vagy már felnőtté váltakat keresünk, akiknek példája, sikere erőt adhat a most még kétségekkel küzdő szülőknek, továbbá mintaként szolgálhatnak a társadalom számára is.

2016. április

A Budapest Bank támogatásával vásárolhattunk meg egy minden igényt kielégítő, mozgó intenzív osztályként működő inkubátorrendszert.
A képen Konkoly Miklós a Budapest Bank képviselőjeként nyújtja át az adományt, amelynek beszerzéséhez a Fővárosi Önkormányzat és számos támogató is hozzájárult.

Hálásan köszönjük a koraszülöttek nevében is!

2015. október

Zajlik az Auchan plakátakciónk!

Kérjük jelezzen vissza, hogy melyik áruházban vette észre vásárlás közben!
Kérdezze meg ismerőseit, hogy felfedezték-e már?

Az inkubátorhoz már csak 9 MFt hiányzik!!!

2015. augusztus

Egy gyönyörű ajándék (a 26.) születésnapra

Elkövetkezett a nagy pillanat! Ünnepélyes keretek között Pákh Tibor úr felesége, néhai Pákh Edit adományaként – Dénes nevű, 1956-ban koraszülöttként világra jött gyermekük emlékére – átnyújtotta a PCA-008 forgalmi rendszámú koraszülött rohamkocsi kulcsát.

A cernys dolgozók nevében Szabó Elvira és Surmann Róbert a 30MFt-ot érő mentőautó élethű makettjét ajándékozta nagylelkű adományozónk részére.

Az ünnepélyes átadást követően a mozgó intenzív osztályként működő autót Tóth Lajos tisztelendő úr megható szavakkal áldotta meg.

Hálás köszönet a minden tekintetben életmentő adományért!

2015. május

20. Coca-Cola testébresztő Női Futógála

A BSI / futanet.hu támogatásával a Peter Cerny Alapítvány részt vesz a 20. Coca-Cola testébresztő Női Futógálán, 2015. május 17-én.

Ezúton is köszönjük támogatásukat.

2014. október

A “Látás világnapja-2014” alkalmából, a Peter Cerny Alapítvány “Csecsemő-Szem-Mentő” programja, teljes eszköztárával és személyzetével kitelepült a győri rendezvény helyszínére.

A képen látható az a forradalmian új szemészeti távdiagnosztikai eszköz is, ami lehetővé teszi a helyszíni vizsgálatot és az azonnali képtovábbítást a szemészspecialista (Dr. Maka Erika) felé.

Dr. Németh János professzor úr, a rendezvény házigazdája elmondta, hogy az esemény rendkívül nagy nyilvánosságot kapott a világban, hiszen a képen látható füzet több százezer példányban került terjesztésre. Az angol nyelvű kiadvány minden kontinensről egyetlen újdonságról, illetve vezető programról számolt be. Európa oldalán – Magyarország szakmai hírnevét öregbítve – a Peter Cerny Alapítvány és a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája által 5 éve üzemeltetett Csecsemő-Szem-Mentő program ismertetése található.

2014. szeptember

A koraszülöttekért végzett 25 éves munkánkról nyílt időszaki kiállítás az Országos Mentőszolgálat Kresz Géza Mentőmúzeumában.

A megnyitóbeszédeket az Országos Mentőszolgálat részéről Dr. Burány Béla főigazgató úr, a Kresz Géza Mentőmúzeum részéről Debrődi Gábor igazgató úr, továbbá Fülöp Zsófia 9 éves újszülöttkorában szállított kislány, és a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője Dr. Somogyvári Zsolt tartotta.

A kiállítás kellemes kávéillatáról a Bo 18 Hotel*** Superior kedves munkatársai gondoskodtak, akik már második éve önzetlenül segítik, a rájuk jellemző magas színvonalon, a Peter Cerny Alapítványt. Ezúttal meglepetésről is gondoskodtak, hiszen a megnyitó résztvevői között kisorsoltak egy 2 személyes 2 éjszakás utalvány-nyereményt a Magyarország legjobb 3 csillagos szállodája címmel büszkélkedő Bo 18 Hotel*** Superiorba.

A kiállítás anyaga, a képek tanúsága szerint a legkisebb járóképes látogatónak is elnyerte tetszését.

A kiállítás ingyenes, hétköznaponta 10-18h között tart nyitva a Markó u. 22-ben (egy utcányira a budapesti Nyugati pályaudvartól)

Ha csoportosan szeretnének jönni, előzetes egyeztetést követően tárlatvezetésről is gondoskodunk. info@cerny.hu

2014. Május

Támogass egy telefonhívással vagy SMS-sel!

Örömmel tesszük közhírré, hogy a Peter Cerny Alapítvány a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány segítségével, az Adhat Vonal Programon keresztül, 2014. május 7-től 2015. december 31-ig támogatható egy 250 Ft-os telefonhívással vagy SMS-sel, amely a koraszülöttek és a beteg újszülöttek mentését segíti.

Kérjük, tárcsázza a 13600-as számot, majd a hangjelzés után üsse be a 04-es melléket, vagy küldje el a 04-es számot SMS-ben a 13600-as számra, amivel tehát a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat 25 éves sikeres munkájának folytatását teszi lehetővé!

A Peter Cerny Alapítvány ezúton is hálásan köszöni közcélú felajánlását!

2014. Március

"Csecsemő-Szem-Mentő" Program

A 2013-as Innovációs Nagydíjon dicséretben részesült, a Peter Cerny Alapítvány által, a világon egyedülálló módon mentési rendszerre telepített, 5. éve üzemeltetett és a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája által szakmailag vezetett “Csecsemő-Szem-Mentő” Program, a Nemzetközi Neonatológiai Társaság valenciai kongresszusán is sikeresen mutatkozott be. A kongresszuson körvonalazódott vélemény szerint – a nemzetközi törekvésekkel egybehangzóan – remélhetőleg talán magyarországi viszonylatban is hamarosan megvalósulhat az újszülöttek hallásszűréséhez hasonló, általános és kötelező látásszűrés is. (Az előadás anyaga az interneten egy hónapon belül elérhető lesz.)

2014. Március

Pro Universitate

A Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetőjét, Dr. Somogyvári Zsoltot a Semmelweis Egyetem Ezüst fokozatú Pro Universitate kitüntetésben részesítette.

2013. November

Új téli gumikkal az utakon

A Hankook Tire Magyarország Kft, neonatológiai rohamkocsijainkat kiváló minőségű téli gumikkal látta el.
Hálás köszönet érte.

2013. Október

Elismerő oklevél

A Peter Cerny Alapítvány kollektíváját felelősségteljes, példamutató munkájukért elismeréső oklevéllel jutalmazták.

2013. Augusztus

Gyertek mozizzunk!

A CinemaCity és a BigBangMedia támogatásával szeretettel meghívjuk Önt és partnerét Woody Allen legújabb filmjének premier előtti jótékonysági vetítésére.

2013. Április

Elismerés

A Peter Cerny Alapítvány Csecsemő-Szem-Mentő Programját a XXI. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága elismerésben részesítette.

2013. Március

Ford 1.000.000,- Ft-ot adományozott a Fiesta24 játékon – a facebookon – leadott szavaztok alapján.

2012. Október

Erzsébet bál

Gödöllőn jótékonysági céllal Erzsébet bált rendeznek, és a bál bevételével a Peter Cerny Alapítványt támogatják.

2012. Szeptember

Adományozás MasterCard® Mobile alkalmazással

2012. szeptember 1-től lehetőségük van az arra alkalmas telefonjuk segítségével, alapítványunkat támogatni.

1. Töltse le a MasterCard® Mobile alkalmazást, és regisztálja a bankkártyját (iOS, Android, Windows Phone)*
2. Olvassa be a QR-kódot a MasterCard® Mobile alkalmazáson keresztül!
3. Válassza ki az adományozni kívánt összeget!
4. Az mPIN kód megadásával engedélyezze a tranzakciót!

2012. Augusztus

Csapatépítő tréning

A Peter Cerny Alapítvány éves csapatépítő tréninget tartott Nagykovácsiban.

2012. Július

Műholdas nyomkövetés

A mentőautók műholdas nyomkövetését március 1-től az iData Kft. térítésmentesen nyújtja.

2012. Június

A Peter Cerny Alapítvány mentőgépkocsivezetői szokásos éves Vezetéstechnikai tréningen vettek részt a Hungaroringen a Vezetéstechnikai Centrumban.

A továbbképzés segítségével Koraszülött Mentőszolgálatunk gépkocsivezetői még biztonságosabban vezetnek.

2012. Június

Ilyenek voltunk és ilyenek lettünk!

“Andrea és Fruzsina, szül. 2000. 09. 20-án, 31. hétre.

Andrea 42 cm-rel és 1450 grammal, Fruzsina pedig 38 cm-rel és 1480 grammal.

Most már megnőttünk és ezt Önöknek köszönjük.

Most 12 évesek vagyunk.”

Sikeresen zajlik fotópályázatunk, amelyre a fentiekhez hasonló csodálatos fotók érkeznek.

Hálás köszönettel továbbra is várjuk fotóikat, történeteiket.

2012. Május

Kampányfilm

A Peter Cerny Alapítvány részére elkészült két 1%-os kampányfilm, két támogatói csoport segítségével.
A filmeket a következő linkekre kattintva lehet megtekinteni: film 1 és film 2

2012. Április

Felhívás

Kedves Édesanyák, Édesapák, Nagymamák és Nagypapák!

A “Peter Cerny Alapítvány a Beteg koraszülöttek Gyógyításáért” 23 éves működése kapcsán 54 ezer koraszülött és újszülött szállításával segítette kis betegeinek gyógyulását. A száraz számok mögött olyan egyéni sorsok rejtőznek, amelyek megismerése erőt adhat a ma megszülető sorstársaik szüleinek.
Kérjük, enyhítsék szorongásaikat és küldjenek egy fénykép-párt azokról a rokonaikról, akik a megszületésük utáni nehéz helyzetükben a Peter Cerny Alapítvány koraszülött-mentőautóiban kerültek ellátásra – szállításra.
Az “Ilyen volt – Ilyen lett” fényképpárokat (esetleg történeteket is) név nélkül, de a születési és az aktuális testsúly megjelölésével szeretnénk feltenni az alapítvány honlapjára (www.pca.hu), így enyhítve mindazok szorongását, akik most járnak hasonló cipőben. Megmenekült – meggyógyult hozzátartozóik képei erőt adhatnak a sokszor már-már reményt vesztett sorstársaik számára.

Együtt-érző segítségüket köszöni
a Peter Cerny Alapítvány
valamennyi dolgozója

2011. Október

Támogatói kártya

A Peter Cerny Alapítvány és a Concerto Grande Zenei Ügynökség között megállapodás született, hogy a Concerto Grande jogosult a “Kultúrával a Gyermekekért” – sorszámmal és dombor pecséttel ellátott – támogatói kártya értékesítésére az Alapítvány javára.

2011. Augusztus

Perinatológiai szaktanácsadó

Örömmel tudatjuk, hogy Alapítványunknál immáron Perinatológiai szaktanácsadó is dolgozik, Mótyvainé Jakab Ildikó neonatológiai szakasszisztens személyében.

2011. Április

A Marionnaud vásárlói segítségével 1.312.000 Ft-ot adományozott a Peter Cerny Alapítványnak. A Marionnaud 2010. őszén elhatározta, hogy támogatást nyújt a Peter Cerny Koraszülött Mentő Alapítványnak. Fehér plüssmackónk és saját márkás, matricával ellátott termékeink árából 500 illetve 1000 Ft-ot ajánlottunk fel az Alapítványnak. Az így összegyűlt összeg, nagy segítség, de nem tudtuk volna megvalósítani vásárlóink kedves segítsége nélkül. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult egy remek cél megvalósításához!

2011. Március

Családi Picnic

Kedves Gyerekek és Szülők!

Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt a Városligetbe, 2011. április 17-én 10-től 16 óráig.
A Széchenyi fürdő mögötti füves területen leszünk.

Gyerekek! Gyertek, találkozzatok velünk, pajtásaitokkal, és szüleiteket is hozzátok el, hogy ők is találkozhassanak egymással. Ha tudtok, hozzatok magatokkal fényképet is. Lelkesen készülünk játékokkal, arcfestéssel, zsíros kenyérrel és jó hangulattal.

Sok szeretettel várunk titeket! Reméljük, találkozunk!

Aki már tudja, hogy jönni fog, az a picosztaly@gmail.com címen jelezze, illetve ezen az ímélcímen várjuk a hozzászólásokat, kérdéseket.

I-es és II-es Gyerek PIC osztályok

2011. Január

Célba ért a 15 millió!

Eszti és Zola átadták a Teletonnal gyűjtött pénzt a Peter Cerny Alapítványnak.

Decemberben szinte minden a Teletonról szólt a VIVA háza táján. Az immár hagyománynak számító Teleton akció során énekesek, zenészek, műsorvezetők és színészek segítettek a gyűjtésben, a csatorna nézői pedig 2010-ben is bebizonyították, hogy az összefogás csodákra képes: az emeltdíjas telefonhívásokból és az egyéni felajánlásokból 14.898.610 kemény magyar forint gyűlt össze a koraszülött-mentésben élenjáró Peter Cerny Alapítvány számára!

Az összeget az alapítvány egy új mentőautó vásárlására fordítja. A VIVA két műsorvezetője, Eszti és Zola személyesen látogattak el az I.-es számú Gyermekklinikára, és adták át az alapítvány vezetőjének, dr. Somogyvári Zsoltnak az összegyűjtött adományt.

“Az elmúlt években mindig néztem a VIVA Teletont, és nagyon örülök, hogy idén személyesen is részt vehettem a gyűjtésben. Kicsit aggódtam, hogy kibírom-e majd az élő adást sírás nélkül, de szerencsére sikerült összeszednem magam. Fantasztikus érzés, hogy ennyi pénz gyűlt össze!” – mondta el a VIVA új műsorvezetője, Eszti.

A VIVA programigazgatója, Lengyel Attila is nagyon boldog, hogy a 2010-es Teleton ennyire sikeres volt: “Bár a 2010-es évben több katasztrófa is sújtotta az országot, és a gazdasági helyzet sem volt rózsás, az embereknek mégis maradt ereje az év végi jótékonykodásra.”

Forrás: www.vivatv.hu »

2011. Január

Ajándék-koncert: a dél-koreai gyermekzenekar koncertje

A Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért kiemelten közhasznú szervezet – néhány támogatója jóvoltából – egy ajándék-koncertre szeretné meghívni mindazokat akik:
– korábban “utaztak” a cernys mentőautókban, vagy
– munkájukkal hozzájárultak a koraszülöttek gyógyulásához,
– a koraszülöttmentés ügyét anyagi és természetbeni áldozatvállalásukkal támogatták,
– akik népszerűsítették az ügyet,
– akik vezetői munkájukkal elősegítették a gyógyítási körülmények javulását.

A koncert időpontja: 2011. január 25., 18:00
A koncert a Budapest Kongresszusi Központban kerül megrendezésre.
(Címe: 1123 Budapest, Jagelló u. 1-3.)

Ezúton szeretnénk felhívni kedves figyelmét, hogy a dél-koreai gyermekzenekar koncertjére – a fent nevezett csoportba tartozók részére – ingyenes tiszteletjegyet tudunk biztosítani a 06-1- 32-33-009-es alapítványi telefonszámon.

A koncert programja a mellékelt szórólapon található. Mivel a jegyek száma véges, a regisztráció jelentkezési sorrendben történik.

Örömünkre szolgálna, ha jelenlétével megtisztelné koncertünket és együtt élvezhetnénk a professzionális gyermekzenészek különböző kultúrákat összekötő zenei programját.

Kérem, hogy kollégáit és barátait is értesítse az ajándék-koncerten való részvétel lehetőségéről!

2010. December

Ada személyes szívügye az idei VIVA Teleton
Koraszülött mentőre gyűjt a zenecsatorna.

VJ Ada ikerfiai koraszülöttként láttak napvilágot, így a VIVA műsorvezetője érzékenyen reagál minden olyan hírre, ami arról szól, hogy a vártnál korábban és emiatt betegen jöttek világra kisbabák. Így Ada most nagyon boldog attól, hogy ebben az évben a VIVA Teleton segélyakcióban a koraszülött-mentésben úttörő szerepet vállaló Peter Cerny Alapítvány számára gyűjt a csatorna, a cél pedig egy mentőautó megvásárlása.

Ada ikerfiai ma már egészséges, rosszcsont lurkók, a születésük azonban nem volt problémamentes. Bence és Bálint igencsak ráijesztettek a szüleikre, amikor a kiírtnál több héttel korábban jelezték, hogy ők már nem szeretnének tovább édesanyjuk hasában maradni.

Az újdonsült családnak szerencséje volt, hiszen ikerterhessége miatt Ada eleve olyan kórházban szült, ahol volt koraszülött osztály, így a fiúkat azonnal inkubátorba tudták tenni. Sok kórházban azonban nincsen ilyen felszerelés, éppen ezért van nagy szükség a Peter Cerny Alapítvány koraszülött mentőautóira, akik azonnal, biztonságos körülmények között tudják szállítani a csecsemőket. A zenecsatorna csinos VJ-je nagyon örül, amiért a VIVA Teleton idén a koraszülött-mentésben fontos szerepet betöltő alapítvány számára gyűjt, a cél pedig hatalmas: egy új mentőautó vásárlása, hogy még több baba kaphassa meg az esélyt az egészséges élethez.

“Nagyon sok alapítvány van, amelyeknek szükségük van a támogatásra, de úgy látom és tapasztalom, hogy manapság sajnos egyre több a koraszülés és egyre több beteg kisbaba jön világra, akiken a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat jól felszerelt autója segíthet. Sajnos ezekből a mentőkből jelenleg csupán három van, ezért kell nekik segítenünk. Most, az idei Teletonon lehetőségünk van arra, hogy az alapítványt még egy rohamkocsival gazdagítsuk, hogy még több koraszülöttön tudjanak segíteni.” – mondta lelkesen Ada, akit szintén egy Peter Cerny Alapítványi autó szállított át koraszülött gyermekeivel egyik kórházból a másikba.

A Teleton hétvége december 18-án és 19-én jelentkezik élőben a VIVA műsorán, és már él az adományvonal is: a 06 91 22 50 22- es számot bármelyik hálózatból el lehet érni, egy hívás díja bruttó 375 forint

2010. November

Jótékony Karácsony

Koraszülöttek megmentése – csak egy mackóba kerül

A Marionnaud Parfüméria 2010. november 1. és december 24. között minden fehér Marionnaud plüssmackó árából 1000 Ft-ot, valamint további – a matricával megjelölt – termékek árából 500 Ft-ot a Peter Cerny Alapítványnak adományoz.

A támogatáshoz az Ön segítségére is szükségünk van!

2010. Augusztus

Beszámoló

a Pilisszentivánon 2010. augusztus 28.-án tartott első “Összefogás Napja” hagyományteremtő jótékonysági falunapról, amelynek kedvezményezettje a Peter Cerny Alapítvány volt.

Az esemény megálmodója Kocsis Zoltán volt, aki elhatározta, hogy születésnapja apropóját jótékonyságra fordítja. Feleségével megbeszélve a családi ünnep kiterjesztésének lehetőségét, kezdetben úgy tervezték, hogy megkérik a szűkkörű baráti vendégsereget, hogy az ajándék összegét fordítsák egy közhasznú szervezet javára. A rendezvény szervezése során az ötlet annyira megtetszett mindenkinek, hogy egyre többen álltak melléjük. Lassan falunappá bővült az ötlet, végül a környező települések is csatlakoztak az összefogás napja rendezvényhez.

Részletes, képes beszámoló (pdf, 418 KB) »

2010. Augusztus

Összefogás napja, augusztus 28., szombat

Mindenkit szeretettel várunk a Pilisszentiván Összefogás Napra, mellyel a szervezők Alapítványunkat támogatják. Reméljük mindannyiuknak felhőtlen kikapcsolódást nyújt a rendezvény.

2010. Július

Akkreditált tanfolyamaink

Elindítottuk újszülött újraélsztés tanfolyamunkat, akkreditált képzés keretében.

2010. Június

Az ABC Mill Kft. 2009 tavaszán indította útjára a www.traff.hu weboldalt, ahol hangos mesekönyvek és játékok segítségével igyekeznek megtanítani a gyermekeket a biztonságos közlekedésre. Karácsonykor elindult a Traff Követek Társasága, akiknek tagjai megrendelés után, évi 8 alkalommal kapnak Traff csomagot, melyekben a népszerű online mesékhez könyv formájában is hozzájuthatnak a gyerekek.

A jótékonysági akció részét képező gyermeknapi csomagból befolyt összegből a Peter Cerny Alapítványt 250.000 Ft-al támogatták, amelyet ezúton is hálásan köszönünk a beteg kisbabák nevében is.

2010. Április

Dr. Székely Tamás, az Egészségügyi Miniszter márciusban Elismerő Oklevéllel tüntette ki a Peter Cerny Alapítvány munkatársait, a koraszülöttek mentésében, szállításában több mint 20 éve végzett áldozatos munkájuk elismeréseként.

2010. Január 12.

Nyomtatót adományozott a Peter Cerny Alapítványnak az Océ-Hungária Kft.

Az Océ-Hungária Kft. a magyar reprográfiai piac egyik meghatározó szereplője ebben az évben is folytatta 2007-ben megkezdett gyakorlatát. Az ügyfeleinek szánt évvégi ajándékkeretét jótékony célra költötte.

Az Alapítványt Peter Cerny, egy osztrák üzletember alapította 1988-ban a beteg koraszülöttek gyógyításáért. Akkoriban a koraszülött ellátás legnagyobb problémája a gyermekek szállítása volt. Már országszerte léteztek a szakszerű ellátást biztosító központok, de sajnos a szállítást sok újszülött nem élte túl. Világos volt, hogy ehhez speciálisan felszerelt mentőkre és speciálisan képzett szakemberekre van szükség.

Az első újszülöttet 1989-ben mentette az akkor 1 db mentővel rendelkező Alapítvány. Ma 3 működő rohamkocsival 7 napon át 24 órás ügyeletben fogadják a segélyhívásokat, így évente közel 3 ezer csecsemő szállítását és ellátását végzik Budapest 140 km-es körzetében, Magyarország területének 40%-án. A mentésen túl az Alapítvány fontos tevékenysége az oktatás. A koraszülöttek gyors és szakszerű ellátása a speciális mentő megérkezéséig szintén nagyban növeli a túlélés esélyét.

Az alapítvány jelenleg 37. fővel végzi tevékenységét, a csapat orvosokból, szakasszisztensekből, gépkocsivezetőkből és az adminisztráció dolgozóiból áll.

Az Alapítvány ügyei intézéséhez, az erőforrásai gyűjtéséhez sok adminisztratív munka szükséges, amelyhez egy nyomtató/másológép nélkülözhetetlen. Ezért úgy döntött az Océ-Hungária Kft. vezetősége, hogy egy másoló/nyomtató/szkenner berendezést adományoz az Alapítványnak, 3 éves szerviz és kellékanyag ellátással együtt. Ez a berendezés nagyban segíti azt a kommunikációs munkát, amely segítségével egyre szélesebb körben válik ismertté az alapítvány célja.

A berendezést december 17-én Németh György ügyvezető igazgató adta át Dr. Somogyvári Zsoltnak, az Alapítvány szakmai vezetőjének.

2009. Szeptember

Emléklap

Magyar Gyermekorvosok Társasága a Koraszülöttekért, a koraszülött szállításért végzett kiemelkedő munkája elismeréseként a Peter Cerny Alapítványt 20 éves alapítása alkalmából Emléklappal tüntette ki.

2009. Augusztus 27.

Verditől Webberig

Jótékonysági gálaest a 20 éves Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat javára.

Az első Nemzetközi Gödi Opera-, Operett-, Balettkurzus támogatásával.
Fővédnök: Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Autonóm Perjelségek Szövetsége.

Jegyárak: 3200 Ft | 5500 Ft | 7800 Ft | 9900 Ft | 12 500 Ft

Helyszín és időpont: Művészetek Palotája, 2009. szeptember 17. 20:00.

2009. Augusztus 27.

Gianni Morandi látogatása

Gianni Morandi 2009. június 26-án meglátogatta a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat Bókay János utcai bázisát.
A nagy nyilvánosságot megmozgató koncerttel a híres énekes nagyban járult hozzá az alapítványi mentőautók elindulásának 20-dik évfordulójának megünnepléshez.

Hálás köszönetünket kifejezve megajándékoztuk az egyik mentőautónk méretarányosan kicsinyített modelljével.
A művész úr a látogatás kapcsán találkozott olyan hajdani koraszülöttekkel is, akiket a Mentőszolgálatunk rohamkocsijaival kellett szállítani. Hála Gianni Morandi rendkívüli személyiségének egy igen örömteli találkozó kerekedett a látogatásból.

2009. Július 24.

Hírkereső.hu - Jótékony klikkelés

Örömmel tudatjuk, hogy a jótékonysági akcióval 1.790.000,- Ft gyűlt össze.

2009. Június 22.

Hírkereső.hu - Jótékony klikkelés

Kedves Támogatóink:
A mai örömhírünk, hogy ma már több mint 1.200.000 Ft-nál tartunk a klikkelő akcióban.
Kérjük, aki tud még húzzon bele!
Hálás köszönettel a 20 éves Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat dolgozói.

Örömmel tudatjuk, hogy a jótékonysági akcióval 1.790.000,- Ft gyűlt össze.

2009. Június 22.

20 évvel ezelőtt...

Tudja-e Ön, hogy a mai napon éppen húsz évvel ezelőtt 1989. június 22.-én indult el első útjára a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat speciálisan felszerelt koraszülöttmentő rohamkocsija egy esztergomi kisbabáért?

Hálás köszönet mindazoknak, akik segítették munkánkat és ezzel hozzájárultak több mint 46 ezer koraszülött és beteg újszülött megmentéséhez.

2009. Június 09.

A Peter Cerny Alapítvány javára Gianni Morandi jótékonysági koncert lesz a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, 2009. június 27-én, szombaton.

2009. Május 08.

A mosolygós babákért!

2009. május 9-én kerül átadásra a Cora Törökbálint adománya egy Mercedes Sprinter típusú mentő-alapjármű, melyet a Budapest Bank támogatásával építtetünk át speciális koraszülött mentőautóvá.

2009. Március 02.

Aláírásra került a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat állami finanszírozási szerződése a 2009-es teljes évre.
(Az aláírás dátuma: 2008. december 29.)

2008. December 11.

átadásra került 2008. december 11-dikén a Budapest Bank támogatásából megvalósított mentőautó.

2008. Július 05.

Megoldódott az Alapítvány finanszírozási helyzete a 2. félévre is, ugyanis az első félévre kötött szerződés az OMSZ-szal, 2008. december 31-ig meghosszabbításra került.

2008. 06. 18. – ISO 9001 MINŐSÍTÉS

Certop Tanúsító cégtől megkaptuk az ISO 9001-es minősítést.

2008. 04. 17. – „APRÓKAT AZ APRÓKNAK”

A Cora Törökbálint áruház „Aprókat az apróknak” címmel gyűjtést szervezett 2008. februárban, és a forgalomból kivonásra kerülő 1 és 2 Ft-osokból 2008. április 5-ig 301.284 Ft gyűlt össze.

2008. 04. 01.

Tisztelt Támogatónk!
Ezúton értesítjük, hogy a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat rohamkocsijainak muködtetéséhez szükséges finanszírozási szerződés aláírásra került.
Köszönjük, hogy gondolattal és tettekkel ismételten segítségünkre volt, amely hozzájárult a kritikus helyzet megoldódásához.
Reméljük, hogy a jövőben is számíthatunk támogatására, amellyel hozzájárulhatunk a koraszülöttek és újszülöttek életben maradásához és az elérhető legjobb életminőség biztosításához.
Hálás köszönettel:
Dr. Somogyvári Zsolt, szakmai vezető

2008. 03. 25.

Tisztelt Támogatók!
Dr. Horváth Ágnes Miniszter Asszonynak küldött, és mellékelt levelünk alapján ezúton kívánom tájékoztatni arról, hogy a Peter Cerny Alapítvány 2008. április 15.-én 24h00p-től befejezi koraszülött-mentő szolgálatának üzemeltetését.
Kérem, engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki hálás köszönetemet az elmúlt évek során nyújtott önzetlen felajánlásaiért, mind a 42.436 általunk szállított kisbaba és szüleik, mind a magam és munkatársaim nevében.
Természetesen amennyiben az elégtelen állami támogatás okozta forráshiány rövid időn belül megszunik és/vagy egyéb támogatásból (akár az 1%-os felajánlásokból is) finanszírozhatóvá válik a muködés, az alapítvány a mentőautóit újraindítja.

A törökbálinti Cora Hypermarket Áruházban és péceli Szent Korona Gyógyszertárban (Pécel, Pesti út 6/c) kihelyezésre kerültek a Peter Cerny Alapítvány adománygyűjtő dobozai, melyben a kivonásra kerülő 1 valamint 2 Ft-osokat illetve egyéb pénzbeli adományokat fogadjuk.

A Cora Törökbálint Áruház és a Peter Cerny Alapítvány jótékonysági kampánya elinult, melyből egy mentőautó alapjármu kerül beszerzésre 8.500.000 Ft értékben.

 A dm-drogeriemarkt támogatásával beszerzésre került új koraszülött mentőautó már szállítja a betegeket.

2006. 11. 27. – „18 ÉVES ÜNNEPI BESZÁMOLÓ”

Örömmel tudunk beszámolni arról, hogy a „Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért” kiemelten közhasznú szervezetünk immáron „nagykorúvá” vált.

A Peter Cerny Alapítvány 1988-as megalakulásától fogva kiemelt figyelmet fordított arra, hogy muködése valamennyi támogatója részére áttekinthető legyen. Ennek keretében a felajánlott támogatások felhasználásáról nemcsak a törvényi kötelezettségeknek megfelelő formátumokban (éves beszámoló és mérleg közzététele; sajtóközlemény az 1%-os felajánlásokról), hanem egyéb formákban is rendszeresen tájékoztatást nyújtottunk a nyilvánosság felé. A muködésünk első 12 esztendejében egy neves budapesti szálloda, majd egy bank jóvoltából ingyenesen tarthattuk meg éves beszámolóinkat. Ezeknek a kedvező lehetőségeknek a megszunése után, az alapítvány részére felajánlott támogatásokból, sajnos már nem tudtunk elkülöníteni egyetlen forintot sem a korábbiakhoz hasonló ünnepélyes, nyilvános beszámoló szervezésére, hiszen a koraszülöttek mentése természetszeruleg elsőbbséget élvezett.

Az 1988. november 19-dikén, hivatalosan bejegyzett szervezetünk életében – a „Tango produkciót” Magyarországra hozó KultúrArt Kft. jóvoltából – most ismételten lehetővé válik, hogy ünnepélyes keretek között számolhassunk be az alapítványunk 18 éves sikertörténetének egyes állomásairól, különös tekintettel a koraszülöttek mentését és szállítását Magyarország területének 40%-án végző rohamkocsi-szolgálatunk működési eredményeire.

A lehetőséggel élve, EZÚTON SZERETNÉNK MEGHÍVNI ÖNT és VALAMENNYI CSALÁDTAGJÁT, MUNKATÁRSÁT a Kongresszusi Központba, a 2006. november 27-dikén, hétfőn, 16 órakor tartandó, 18 éves ünnepi beszámolónkra!

2006. 10. 26. – MEGTÖRTÉNT AZ ÜNNEPÉLYES ÁTADÁS!

A dm-drogeriemarkt az „Érezd jól magad” kampány keretében 15.000.000 Ft-ot adományozott a Peter Cerny Alapítványnak, melyből egy új vadonatúj mentőautó beszerzésére nyílik lehetőség. Az adományt a dm Kft. ügyvezető igazgatója, Wolfgang Strasser adta át, a Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért képviseletében Dr. Fekete Farkas Pál, a kuratórium elnöke vette át a nagylelku adományt.

2006. Június

Az Egészségügyi Miniszter a Semmelweis nap alkalmából júniusban Elismerő Oklevéllel tüntette ki a Peter Cerny Alapítványt.

2004

A Peter Cerny Alapítvány munkájáról szóló könyv kapható az Alapítvány székhelyén.

2003. Január

A NIOK – Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány szervezésében a Peter Cerny Alapítvány megkapta a 2002 Év Civil Szervezete Díjat.